Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 23, 2024

Ισραήλ: Ολονύχτιες επιδρομές στον Λίβανο – Τι συζήτησαν Νετανιάχου και Μπλίνκεν για Γάζα, κατάπαυση πυρός και ομήρους


Συνεχίζουν με το σφυροκόπημα οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στον Λίβανο, ενώ Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ επισκέφθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που επιχειρεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός.

Οι συνθήκες στη βόρεια Γάζα επιδεινώνονται ραγδαία, καθώς τα νοσοκομεία ξέμειναν από προμήθειες και χιλιάδες άνθρωποι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ όπου υπογράμμισε την ανάγκη οι ισραηλινοί αξιωματούχοι να «κεφαλαιοποιήσουν» τον πρόσφατο θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και να τερματίσουν τον πόλεμο.

 Νέες ισραηλινές επιδρομές στην Βυρητό

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη νότια Βηρυτό στην διάρκεια της νύχτας. Αρκετές συνοικίες της Νταχίγια, του νότιου προάστιου της πρωτεύουσας του Λιβάνου, επλήγησαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA). Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για νεκρούς από τα χτυπήματα.


Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο άλλες επιδρομές στο νότιο και βορειοανατολικό Λίβανο την Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με το CNN που βασίζεται σε στοιχεία του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, ο Λίβανος ανέφερε ότι 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις τη Δευτέρα.

Τι συζήτησαν Νετανιάχου – Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το πώς θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για κατάπαυση πυρός και μία συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν επίσης η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα αλλά και η συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ εναντίον του Ιράν.


Σύμφωνα με Αμερικανικό αξιωματούχο στην ιστοσελίδα Times of Israel, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνέχισε να εκνευρίζει την Ουάσινγκτον αφού διαβεβαίωσε ιδιωτικά τον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ δεν εφαρμόζει πολιορκία της βόρειας Γάζας αλλά αρνήθηκε να το επαναλάβει δημόσια.


Παράλληλα η ισραηλινή πλευρά ανέφερε ότι ο Νετανιάχου στην συνάντηση περίπου 2,5 ωρών τόνισε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ «μπορεί να έχει θετική επίδραση στην επιστροφή των απαχθέντων, στην επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου».


Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας με την Χαμάς. Παρόλα αυτά ο αρχηγός της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ επισκέφθηκε χθες το Κάιρο προκειμένου να συζητήσει ιδέες για μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μίας περιορισμένης συμφωνίας με την Χαμάς κατά την οποία θα ισχύσει μία μικρή κατάπαυση πυρός και κατά την διάρκεια του θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι. Παράλληλα συζητούν και τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία συνολική συμφωνία – πακέτο που θα τερμάτιζε τους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο και οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου