Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 23, 2024

F-600 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ: Η 4η ελληνική FDI – Belharra αποκαλύπτεται – Δείτε βίντεο

Με ταχείς ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την υπογραφή του συμβολαίου ναυπήγησης και της 4ης φρεγάτας FDI Belharra. Το όνομα αυτής θα είναι ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και μελετάται η επιλογή αύξοντα αριθμού – έκπληξη, για πρώτη φορά στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.
 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες , ήδη έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Γαλλίας για την 4η φρεγάτα FDI Belharra, που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι δεν ξεκινούν από το «μηδέν» αλλά με δεδομένη την τελική διαμόρφωση του πλοίου, η οποία περιλαμβάνεται στην 3η κατά σειρά, ΦΟΡΜΙΩΝ.

Τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία δίνεται έμφαση στη διαπραγμάτευση είναι η τελική τιμή καθώς και σε ποιους επιπλέον τομείς θα συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, η εγχώρια εμπλοκή θα ανέβει από το 12% στο 15%. Βάσει των έως τώρα δεδομένων, εάν οι υπογραφές πέσουν περίπου ως τον ερχόμενο Ιανουάριο, τότε η φρεγάτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2028.

Η 4η φρεγάτα που θα φέρει το όνομα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr προκρίνεται να φέρει αύξοντα αριθμό στην πλώρη όχι το F-604, όπως πολλοί θα περίμεναν αλλά τον F-600. Κι αυτό γιατί η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θέλει να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας εποχής, που θα σημάνει την υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μία εποχή που ευελπιστούν να είναι ένδοξη όπως με το θωρηκτό Αβέρωφ, που επίσης είχε σχεδιαστικά την χαρακτηριστική ανάστροφη πλώρη. Επιπλέον, όλες οι μονάδες του ΠΝ, ανά κλάση, ξεκινούν με άρτιο και όχι περιττό αριθμό και το «0» διατηρεί αυτή την παράδοση.

Σε ό, τι αφορά την πρώτη φρεγάτα του τύπου, ΚΙΜΩΝ, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει τις εν όρμω δοκιμές, θα ήταν ευχής έργον να βρισκόταν σε ελληνικά νερά στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προγραμματιστεί αφού πριν από 2 εβδομάδες ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές της 1ης φρεγάτας FDI Belharra, της γαλλικής «Amiral Ronarc’h», η οποία επέστρεψε προχθές στο ναυπηγείο, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση.

Οι παρατηρήσεις που σημειώνονται πάνω σε αυτή – οι αποκαλούμενες κι ως παιδικές ασθένειες – διορθώνονται απευθείας στην ΚΙΜΩΝ, ώστε να ξεκινήσει της δοκιμές της όταν έρθει η στιγμή με τα λιγότερα πιθανά προβλήματα. Αν και γενικώς η έλευση σε ελληνικά νερά της ΚΙΜΩΝ τοποθετείται πριν από τον Ιούνιο του 2025, εκτιμάται ότι τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρχει μία πιο σαφή εικόνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου