Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 16, 2024

Το θάρρος ενός ανθρώπου

Δύο δεκαετίες μετά τη γενοκτονία του Νταρφούρ, οι δολοφόνοι επέστρεψαν για να τελειώσουν τη δουλειά τους, και θα συνεχίζουν να σφάζουν και να βιάζουν, αν δεν τους σταματήσει η παγκόσμια κοινότητα. Άνθρωποι σ’ όλο το Σουδάν χρειάζονται επειγόντως μια αποστολή προστασίας, κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χρειάζεται παγκόσμια υποστήριξη για να τα βάλει με τις δυνάμεις που στέκονται εμπόδιο. Απομένουν μόνο λίγες μέρες.


 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ


Φίλη, φίλε,
Στην καρδιά του Νταρφούρ, οι επιζώντες της γενοκτονίας του 2003 λιμοκτονούν και ζουν μέσα στον φόβο σε ανθρωπιστικούς καταυλισμούς, περιμένοντας τον θάνατο να χτυπήσει ξανά. Κι ο υπόλοιπος κόσμος κάνει τα στραβά μάτια.

Τα γενοκτονικά στρατεύματα που τους στοιχειώνουν επέστρεψαν για να αποτελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησαν, αφήνοντας αίμα, στάχτες και δάκρυα στο πέρασμά τους. Οι μέθοδοί του παραμένουν φρικιαστικές: παρατάσσουν άντρες κι αγόρια για εκτέλεση, πριν βιάσουν ομαδικά γυναίκες και κορίτσια.

Η διεθνής κοινότητα έχει δείξει ντροπιαστική αδράνεια μπροστά σ’ αυτή την ανείπωτη φρίκη. Τώρα η απόφαση ενός ανθρώπου θα είναι καθοριστική για την αποστολή προστασίας που χρειάζεται επειγόντως ο λαός του Σουδάν.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις συστάσεις του για την προστασία των αμάχων στο Σουδάν, και δέχεται πιέσεις για να αφήσει απ’ έξω τις πιο αποφασιστικές λύσεις. Μια παγκόσμια υποστήριξη μπορεί να τον βοηθήσει να τα βάλει με τις δυνάμεις, αλλά έχουμε μόνο λίγες μέρες πριν ολοκληρώσει την έκθεσή του. Ένωσε τη φωνή σου και ζήτα κι απ’ τους φίλους σου να υπογράψουν, ώστε να παραδώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έκκληση απευθείας στο γραφείο του.

Σ’ αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί», παρά μόνο φρικαλεότητες όπου κι αν κοιτάξεις. Οι αντίπαλοι στρατηγοί που τα ξεκίνησαν όλα έχουν ήδη κάψει τη χώρα, προσπαθώντας να κρατηθούν στην εξουσία, και το Σουδάν τώρα αντιμετωπίζει έναν απ’ τους χειρότερους λιμούς στην ιστορία. Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν, εκτός κι αν αναλάβουμε τώρα δράση.

Ωστόσο, πολίτες του Σουδάν απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν επιδείξει απίστευτο θάρρος: Γυναίκες που επέζησαν απ’ την εθνοκάθαρση και κατάφεραν να φέρουν τις οικογένειές τους σε ασφαλή μέρη, όπως και νέοι άνθρωποι που δημιούργησαν ομάδες αλληλεγγύης στις κοινότητες όπου δεν φτάνει διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρέπει τώρα να επιδείξει το ίδιο θάρρος, και να συστήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει μια αποστολή για την προστασία των αμάχων απ’ τις φρικαλεότητες στο Σουδάν. Και το σχέδιο είναι το εξής: Υπόγραψε τώρα, διάδωσε την έκκληση παντού και το Avaaz με τους συνεργάτες του θα την παραδώσουν στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Όταν όλα έμοιαζαν χαμένα, το κίνημά μας αρνήθηκε να κάνει τα στραβά μάτια και στάθηκε στο πλευρό του γενναίου λαού του Σουδάν κρατώντας την ελπίδα ζωντανή. Χιλιάδες από εμάς χρηματοδοτήσαμε με τις δωρεές μας τοπικές ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας κι ομάδες ερευνητών που έφεραν στο φως τις φρικαλεότητες των ενόχων. Όποτε ενώνουμε τις δυνάμεις μας αρνούμαστε να αφήσουμε τον κόσμο να συνεχίζει να αγνοεί το Σουδάν.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

John, Marie, Will, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου