Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 21, 2024

Αλβανία: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος Ιλίρ Μέτα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος – «Πολιτικό διωγμό» καταγγέλλει ο Σαλί Μπερίσα

Σε μια σημαντική εξέλιξη για την πολιτική σκηνή της Αλβανίας,

συνελήφθη ο Ιλίρ Μέτα, πρώην πρόεδρος της χώρας και αρχηγός του Κόμματος «Ελευθερία». Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του SPAK, του αρμόδιου οργάνου κατά της διαφθοράς, και αφορά κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα.


Το Top Channel δημοσίευσε ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης του Ιλίρ Μέτα. Στο βίντεο, ο πρώην πρόεδρος απεικονίζεται να προβάλλει αντίσταση, καθώς οι αστυνομικοί ακινητοποιούν το όχημα στο οποίο επέβαινε. Παρά την αρχική αντίσταση, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να τον βγάλουν από το αυτοκίνητο και να τον οδηγήσουν στο περιπολικό.

 

Ο Μέτα κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, με τις Αρχές να διεξάγουν έρευνες για τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν πληρωμές ύψους 700 χιλιάδων ευρώ σε Αμερικανό λομπίστα και ανεξήγητα έξοδα για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για οικονομική δραστηριότητα που δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς, δημιουργώντας υποψίες για αθέμιτες πρακτικές.

Το όνομα του Μέτα έχει συνδεθεί πολλές φορές με έρευνες για την περιουσία του, με πιο πρόσφατη την κλήτευσή του από την Ειδική Εισαγγελία τον Ιούνιο.


Παρά τις πολλές ώρες ανάκρισης τότε, ο Μέτα είχε δηλώσει ότι οι έρευνες δεν αφορούσαν τον ίδιο, κατηγορώντας το κράτος και τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, αναφέροντας πως αντί να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ, ασχολούνται με «ασήμαντες υποθέσεις».

Η αντίδραση του Σαλί Μπερίσα

Η σύλληψη του Ιλίρ Μέτα, όπως αναφέρει το himara.gr, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «πολιτικό διωγμό». Σε δήλωσή του, ο Μπερίσα τόνισε ότι ο Ράμα επιδιώκει την πολιτική εξόντωση του Μέτα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις κρατικές δομές για να εξαλείψει πολιτικούς αντιπάλους.

«Ο διωγμός του Ιλίρ Μέτα είναι αποκλειστικά πολιτικός. Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο ή έγγραφο που να στηρίζει τις κατηγορίες, αλλά απλώς εκτελούνται οι εντολές του Έντι Ράμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπερίσα.

Οικονομικά σκάνδαλα

Ο Μέτα, που έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Αλβανίας, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής, βρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικών σκανδάλων που φαίνεται να κλονίζουν την πολιτική ζωή της χώρας. Παρά τις κατηγορίες, παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Αλβανίας και απολαμβάνει τη στήριξη των συμμάχων του.

Πέρα από τον ίδιο, οι αρχές ερευνούν και τη σύζυγό του, Μόνικα Κριεμάδι, για τα ίδια ζητήματα. Το ζευγάρι, που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές κατηγορίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της Αλβανίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου