Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 06, 2024

Μέση Ανατολή: Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν – Το διάγγελμα Νετανιάχου, τα σχέδια του Στρατού και οι αντιρρήσεις Μπάιντεν και Μακρόν


 Ακόμα μία προαναγγελία των αντιποίνων του στο Ιράν έκανε σήμερα το Ισραήλ, και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, με ηχογραφημένο μήνυμα του πρωθυπουργού του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα οι ένοπλες δυνάμεις του επιχειρούν στον Νότιο Λίβανο και η αεροπορία του χτυπάει στόχους της Χεζμπολάχ σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα η Μέση Ανατολή να μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.


«Έχουμε την υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν – και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου κι ενώ ο κόσμος αναμένει την ισραηλινή απάντηση στο πυραυλικό μπαράζ που εξαπέλυσε το Ιράν την Τρίτη, εναντίον του Ισραήλ.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν έτσι απλά την επίθεση από το Ιράν, ούτε και το Ισραήλ». Όπως εξήγησε η Χαμάς έχει σχεδόν τελειώσει και η σημαντική ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξαλειφθεί, ωστόσο οι IDF θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζερούζαλεμ Ποστ, «στις τάξεις του στρατού υπάρχει μια ευρεία σύσταση υπέρ της απάντησης στην ιρανική επίθεση ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και μεγιστοποιώντας τις ευκαιρίες.»

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Daniel Hagari αναφέρθηκε επίσης στην απάντηση των IDF στο Ιράν, λέγοντας: “Οι IDF θα απαντήσουν στο Ιράν στον χρόνο και με τον τρόπο που κρίνουν κατάλληλο”.

“Πριν από περίπου ένα μήνα, προς το τέλος της καταστροφής των ταγμάτων της Χαμάς στη Γάζα – αρχίσαμε να εκπληρώνουμε την υπόσχεση που έδωσα στους κατοίκους του βορρά”. “Εξολοθρεύσαμε τον Νασράλα και το ανώτατο κλιμάκιο της Χεζμπολάχ. Εξολοθρεύσαμε τους διοικητές της δύναμης Radwan που σχεδίαζαν να εισβάλουν στη Γαλιλαία και να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη και πιο φρικτή σφαγή των πολιτών μας από αυτή της 7ης Οκτωβρίου”, πρόσθεσε.

“Δύο φορές ήδη, το Ιράν έχει εκτοξεύσει και έχουμε αναχαιτίσει εκατοντάδες πυραύλους από τη μεγαλύτερη επίθεση βαλλιστικών πυραύλων στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε και το Ισραήλ, και θα απαντήσουμε σε αυτές τις επιθέσεις”, είπε  ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στον Λίβανο, είπε ότι η χώρα του αλλάζει «την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά». Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει “μεγάλο μέρος” του αποθέματος πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ. “Και αυτές τις μέρες, οι ηρωικοί στρατιώτες μας καταστρέφουν τη σειρά των τρομοκρατικών τούνελ που ετοίμασε κρυφά η Χεζμπολάχ, κοντά στα σύνορά μας”, είπε.

Είμαστε “μια χώρα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή”. “Αυτό περιλαμβάνει την απειλή από το Ιράν, το οποίο βρίσκεται πίσω από όλες τις επιθέσεις εναντίον μας – από τη Γάζα, από τον Λίβανο, από την Υεμένη, από το Ιράκ και τη Συρία – και φυσικά από το ίδιο το Ιράν”, είπε ο Νετανιάχου.

Μάλιστα ειρωνεύτηκε τον εκλιπόντα αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε είχε αποκαλέσει την ισραηλινη κοινωνία  λέγοντας ότι δολοφονημένο Νασράλα  “ιστό αράχνης” σε μια διάσημη ομιλία του πριν από χρόνια. “Αυτός και όλος ο κόσμος ανακάλυψε τους σιδερένιους τένοντες του Ισραήλ – μια ισχυρή χώρα με έναν ισχυρό, τολμηρό και ηθικό στρατό”, είπε.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται

Εντωμεταξύ ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς πλησιάζει η επέτειος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι θα είναι ισχυρή η απάντησή του, στο Ιράν, περιλαμβανομένων “σημαντικών και σοβαρών” αντιποίνων.

Καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει την απάντησή του στις ιρανικές πυραυλικές επιδρομές της Τρίτης,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε να μην γίνει επίθεση  σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό της απάντησης στην επίθεση του Ιράν και προειδοποίησε το Σάββατο ότι αυτή θα είναι θα είναι “σοβαρή και σημαντική”. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι η επίθεση του Ιράν με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα θα έχει “συνέπειες”. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και σε ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, αν και ο στρατός δήλωσε ότι δεν επλήγησαν αεροσκάφη ή κρίσιμες υποδομές και ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία λειτουργούσε σε πλήρη δυναμικότητα.

Η απάντηση στον Μακρόν

Οι ενδείξεις για επικείμενα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν ήρθαν την ώρα που στην Ευρώπη γίνονται αντιπολεμικές και φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να επιβληθεί διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση κατά της Γάζας, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς επίθεσης του Ισραήλ.

“Νομίζω ότι σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα”, δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ. Ο Μακρόν έκανε τα σχόλιά του την ώρα που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωναν ότι επίκειται ένα μεγάλο πλήγμα κατά του Ιράν, καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα το Σάββατο.  Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αντιτίθεται σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις δηλώσεις του Μακρόν απάντησε ο Νετανιάχουν λέγοντας «ντροπή». «Σήμερα, το Ισραήλ αμύνεται σε επτά μέτωπα εναντίον των εχθρών του πολιτισμού”, είπε,  δείχνοντας τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. «Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ”, επιμένει ο Νετανιάχου. “Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», είπε.

Ουδέν νεότερο από τον Σιαφεντίν

Εν μέσω της επιδεινούμενης βίας, οι εικασίες επιμένουν  ότι ένα χτύπημα του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού σκότωσε τον Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος αναμενόταν να διαδεχθεί τον νεκρό ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας, ο Safieddine δεν μπορεί να βρεθεί από την Παρασκευή και δεν απαντά στις κλήσεις που του γίνονται.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Safieddine σκοτώθηκε μαζί με βοηθούς και Ιρανούς συμβούλους σε ένα ισχυρό χτύπημα που έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση στην περιοχή της επίθεση, όπου μπορεί να είναι τα θύματα. Μετά το χτύπημα οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ χωρίς να αποκαλύψουν ποιοι ήταν παρόντες. Αργότερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ζήτησαν ανωνυμία ανέφεραν ότι η εκτίμηση στο Ισδραήλ είναι πως ο Σαφιεντίν είναι νεκρός.

Οι συγκρούσεις

Οι μάχες συνεχίζονται καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να τιμήσει, την Δευτέρα την πρώτη επέτειο της καταστροφικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει πλέον συμπαρασύρει και τον γειτονικό Λίβανο, δημιουργώντας μια επικίνδυνη περιφερειακή κρίση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, θα ηγηθεί μιας επιμνημόσυνης τελετής στο Σντερότ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίθεσης των μαχητών της Χαμάς, εν μέσω φόβων ότι η επέτειος μπορεί να προσελκύσει νέες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι διέταξε επίσης τους Παλαιστίνιους πολίτες σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας -συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλους καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων- να εκκενωθούν, λέγοντας ότι οι IDF σκοπεύουν να δράσουν “με μεγάλη δύναμη” εναντίον της Χαμάς που δρα εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου