Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 02, 2024

Λίβανος: Ισραήλ και Χεζμπολάχ δίνουν μάχη σώμα με σώμα – «Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο των συγκρούσεων»


 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι οι μαχητές της βρίσκονται σε σύγκρουση με Ισραηλινούς στρατιώτες που «διείσδυσαν» σε χωριό κοντά στα νότια σύνορα του Λιβάνου, ενώ ο λιβανέζικος στρατός επιβεβαίωσε σύντομη εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στον νότο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση αναφέρει μάχες εντός λιβανέζικου εδάφους από την αρχή της πρόσφατης κλιμάκωσης, όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τον νότιο Λίβανο και σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως την Τετάρτη συγκρούστηκε με Ισραηλινούς στρατιώτες που «διείσδυσαν στο χωριό Μαρούν αλ-Ρας».


Σε προηγούμενη ανακοίνωση, η οργάνωση υποστήριξε ότι ανάγκασε τους ισραηλινούς στρατιώτες να αποσυρθούν, αφού προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο χωριό Αντάισεχ, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα.

«Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις με τους στρατιώτες του Ισραηλινού εχθρού, οι οποίοι διείσδυσαν από την ανατολική πλευρά στο χωριό Μαρούν αλ-Ρας», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι αρκετοί Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη μάχη.

Οι τραυματισμένοι διακομίστηκαν με ελικόπτερο και επέστρεψαν στη Χάιφα.

Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αφίφ, δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση διαθέτει αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να απωθήσει τις ισραηλινές δυνάμεις. «Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο των συγκρούσεων», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι η Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένη για παρατεταμένη σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με λιβανέζικες στρατιωτικές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, γνωστή ως «Μπλε Γραμμή», κατά περίπου 400 μέτρα σε δύο περιοχές προτού αποσυρθούν λίγο αργότερα.


Από την πλευρά τους, οι IDF δημοσίευσαν νέα πλάνα από την επιχειρησιακή δραστηριότητα της 98ης Μεραρχίας στον νότιο Λίβανο, η οποία εμπλέκεται σε μάχες σώμα με σώμα με μαχητές της Χεζμπολάχ από τη Δευτέρα το βράδυ.


Οι IDF ανέφεραν επίσης πως η μεραρχία διηύθυνε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ενόπλων και θέσεων της Χεζμπολάχ, ενώ η ειδική μονάδα Egoz κατέστρεψε μια θέση της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτοξευτή ρουκετών και μιας αποθήκης εκρηκτικών.


Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει πλήξει περισσότερους από 150 στόχους της Χεζμπολάχ στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον νότιο Λίβανο.

Με πληροφορίες από: Jerusalem Post, Middle East Eye, Times of Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου