Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 10, 2024

Χαμάς: «Ήρθε η ώρα της αναβίωσης των επιθέσεων αυτοκτονίας» – Το μήνυμα του Σινουάρ σε ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης

 

Από την στιγμή που ο Γιαχία Σινουάρ, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εξαπόλυση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς το καλοκαίρι, αξιωματούχοι των αραβικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι έστειλε μια οδηγία σε έναν ανώτερο πράκτορα: Τώρα είναι η ώρα να αναβιώσουν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας παλαιστίνιος έφτασε στο Τελ Αβίβ με ένα μπλε σακίδιο γεμάτο με εκρηκτικά. Αν και η βόμβα εξερράγη πριν ο άνδρας φτάσει στο στόχο του, σκοτώνοντας μόνο τον ίδιο, η επίθεση έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα, γράφει η Wall Street Journal.

Ο Σινουθάρ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς το καλοκαίρι, μετά το θάνατο του Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη. Η WSJ σημειώνει ότι η Χαμάς σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό να διενεργεί  βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς ορισμένοι από τους ηγέτες της φοβούνταν ότι τέτοιες τακτικές θα μπορούσαν να απομονώσουν πολιτικά την ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι στην Δύση υπήρχαν εντονότατες αντιρρήσεις με τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε λεωφορεία, ακόμα και σε παιδικές κατασκηνώσεις και η Χαμάς κινδύνευε εκείνη την εποχή να χάσει κάθε έρεισμα στην Ευρώπη. Δέχτηκε έντονες πιέσεις και τελικώς σταμάτησε τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, ηγέτες της Χαμάς, όπως ο Σινουάρ και ο Χάλεντ Μασάαλ, κάλεσαν να συνεχιστούν αυτές οι ριζοσπαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις, γράφει η  Jerusalem Post.

Τον Αύγουστο, ο Μασάαλ μίλησε σε συνέδριο στην Τουρκία, δηλώνοντας: «Θέλουμε να επιστρέψουμε στις επιχειρήσεις μαρτυρίου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανοιχτή σύγκρουση. Μας πολεμούν με ανοιχτή σύγκρουση και εμείς τους αντιμετωπίζουμε με ανοιχτή σύγκρουση».

Tην περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για δύο ξεχωριστές επιθέσεις με πυροβολισμούς στο Ισραήλ – μία στο Τελ Αβίβ, όπου σκοτώθηκαν επτά άτομα, και μία δεύτερη στη Μπερσέμπα, όπου σκοτώθηκε μία Ισραηλινή συνοριοφύλακας.

Η βίαιη πορεία τoυ Σινουάρ
Η WSJ έγραψε ότι για χρόνια, η Χαμάς ήταν διχασμένη μεταξύ ακραίων συντηρητικών όπως ο Sinwar, που θεωρούν τους θανάτους αμάχων ως απαραίτητους για την αποσταθεροποίηση του Ισραήλ, και των πιο προοδευτικών που ανέχονται τη βία αλλά θέλουν η ομάδα να διατηρήσει κάποια πολιτική νομιμότητα ως οδό για την επίτευξη των στόχων της για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Σινουάρ επιβάλλει τώρα το πιο βίαιο όραμά του στη Χαμάς, καθώς η οργάνωση συνεχίζει να μάχεται εναντίον των IDF στη Γάζα, ανέφερε η WSJ.  «Υπό τον Siνουάρ, η Χαμάς αναμένεται να είναι μια πολύ πιο ξεκάθαρη, σκληρή φονταμενταλιστική οργάνωση», δήλωσε ο Matthew Levitt, ανώτερος συνεργάτης στο think tank του Washington Institute, έγραψε η WSJ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου