Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 03, 2024

Προκλήσεις στο Αιγαίο: Ρουτίνα οι τουρκικές παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Ρεκόρ χρονιάς τον Σεπτέμβριο

Ανυποχώρητη στο ανυπόστατο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι η Τουρκία, που και τον Οκτώβριο επιμένει στις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, επιχειρώντας να γκριζάρει το τμήμα του 25ου μεσημβρινού, νότια της Κάσου και της Καρπάθου, που θεωρεί τμήμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ανυποχώρητη στην τακτική του γκριζαρίσματος του 26ου μεσημβρινού, εμφανίζεται η Άγκυρα, η οποία επιμένει να στέλνει συστηματικά – επί καθημερινής βάσης κατασκοπευτικά αεροπλάνα και drones.

Το νοτιοανατολικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα η θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου γίνεται καθημερινά το σημείο… απρόσκλητης επίσκεψης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που αρνείται συστηματικά να καταθέτει σχέδια πτήσης. Είναι το σημείο όπου πραγματοποίησε έρευνες το πλοίο “Ievoli Relume” προκειμένου να ποντίσει εν συνεχεία το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα.


Πλέον μιλάμε για ωμή αμφισβήτηση του FIR Αθηνών από την Τουρκία στο Αιγαίο, που από τις αρχές Αυγούστου προχωρά σε συστηματικές παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο Αιγαίο.


Μάλιστα, ο αριθμός των παραβάσεων τείνει αυξανόμενος, με τον Σεπτέμβριο να καταγράφεται ρεκόρ χρονιάς. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο σημειώθηκαν 29 παραβάσεις των ΚΕΚ, καταγράφοντας υψηλό της χρονιάς με τον Σεπτέμβριο να ανεβαίνει ο αριθμός στις 39, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο μέχρι στιγμής.

Χθες, ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR -72, έγραψε 2 παραβάσεις των Κανόνων.


Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η θαλάσσια περιοχή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, νότια της Κάσου και της Καρπάθου, εκεί όπου δραστηριοποιείται το ιταλικό ερευνητικό “Ievoli Relume”. Το ιταλικό πλοίο προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό τη χαρτογράφηση του βυθού όπου θα διέλθει το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ.


Οι Τούρκοι, με αυτή την ενέργεια όχι μόνο αμφισβητούν το FIR Αθηνών αλλά θέτουν σε πλήρη εφαρμογή τόσο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και το ανυπόστατο και αλυτρωτικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που πλέον εκτός από επίσημη γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής, διδάσκεται και στα σχολεία βάσει νόμου.


Το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο στέλνονται τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα το ένα μετά το άλλο βρίσκεται στον 26ο μεσημβρινό, που αποτελεί μέρος της μερικής ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη συμφωνία της 27ης Αυγούστου 2020, που υπέγραψαν Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Είναι η συμφωνία που ακυρώνει ουσιαστικά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική γεωστρατηγική θέση.


Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι η πόντιση καλωδίου δεν παράγει κανένα νομικό δικαίωμα επί της υφαλοκρηπίδας, βάσει της UNCLOS.


Όπως καταγράφεται και ανακοινώνεται από το ΓΕΕΘΑ, οι Τούρκοι σχεδόν κάθε μέρα προχωρούν σε τουλάχιστον μία παράβαση των ΚΕΚ, χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Κυρίως στέλνει UAV τύπου Aksungur – γνωστό κι ως Anka-2, το οποίο εκτός από κατασκοπευτικές δυνατότητες μπορεί να φέρει και οπλισμό, γι’ αυτό και αναφέρεται ως Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης – unmanned combat aerial vehicle (UCAV).


Με τον όρο παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του, ορίζεται «όταν αεροσκάφος εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως, ήτοι κατά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας έχουν θεσπισθεί από τις εντεταλμένες από τον ICAO ελληνικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών με βάση τις προβλέψεις και τις σχετικές συστάσεις του ICAO (International Civil Aviation Organization), καθώς και τη διεθνή πρακτική και αποσκοπούν στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πτήσεως σε όλον τον εναέριο χώρο του FIR (Flight Information Region ) Αθηνών».


Η Τουρκία διατείνεται τα τελευταία χρόνια ότι η Σύμβαση του Σικάγου του 1944 και οι κανόνες και συστάσεις του ICAO δεν εφαρμόζονται έναντι των κρατικών αεροσκαφών, παραβλέποντας την υποχρέωση των κρατών να εξασφαλίζουν ότι τα αεροσκάφη τους σέβονται τις βασικές αρχές και τους κανόνες που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.


Ο συντονισμός των πτήσεων, τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών αεροσκαφών, σε διεθνή εναέριο χώρο είναι απαραίτητος για ασφαλή διεξαγωγή της εναέριας κυκλοφορίας και συνίσταται στην ανταλλαγή κάθε πληροφορίας περί των πτήσεων σε μία περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προβλεπόμενη από τον ICAO υποβολή των πληροφοριών πτήσεων υπό τη μορφή του σχεδίου πτήσης (Flight Plan).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου