Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 07, 2024

Ισραήλ: Τι σηματοδοτεί η πρόταση Νετανιάχου να αλλάξει το όνομα των επιχειρήσεων των IDF – Ο «Πόλεμος της Αναγέννησης» και οι αστοχίες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε τη μετονομασία της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χαμάς από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμο της Αναγέννησης», κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ακριβώς στην επέτειο του ενός χρόνου, από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η προτεινόμενη από τον Νετανιάχου αλλαγή του ονόματος σηματοδοτεί μια στροφή στην πλαισίωση της σύγκρουσης ως εθνικού αγώνα για επιβίωση και αναζωογόνηση. Ο πόλεμος ξεκίνησε ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ. Σήμερα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής του Ισραήλ, καθώς συνεχίζεται αφού η Χαμάς δεν έχει στην πραγματικότητα ηττηθεί, ενώ η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του πολέμου. Ο πόλεμος έχει επεκταθεί προς την Χεζμπολάχ και ο βασικός υπεσχημένος στόχος που είναι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά ακόμα η Χαμάς δεν έχει επιτευχθεί.


Η πρόταση έρχεται στη συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

 

Το ζήτημα των ομήρων

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την επίθεση της Χαμάς πραγματοποιήθηκαν ολονυκτίες σε όλο το Ισραήλ προς τιμήν των θυμάτων και των ομήρων, ενώ ο Νετανιάχου ανανέωσε τη δέσμευσή του να φέρει πίσω τους υπόλοιπους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Νετανιάχου αναλογίστηκε τις απώλειες του περασμένου έτους και επανέλαβε τη δέσμευσή του προς τους ομήρους και τους πεσόντες στρατιώτες: «Αυτή τη μέρα, σε αυτό το μέρος και σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα μας, θυμόμαστε τους νεκρούς μας, τους ομήρους μας, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και του έθνους. Περάσαμε μια τρομερή σφαγή πριν από ένα χρόνο», είπε.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έγιναν αφού το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών επιβεβαίωσε τον θάνατο του Idan Shtivi, 28 ετών, ενός από τους ομήρους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova. Σύμφωνα με το Φόρουμ, η σορός του Shtivi εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς, μια έντονη υπενθύμιση της πολυπλοκότητας που περιβάλλει την κατάσταση των ομήρων.

Από τα 251 άτομα που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι 97 παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί.

Η εστίαση του Νετανιάχου στην επιστροφή των ομήρων αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα της πολιτικής της κυβέρνησής του, αν και ο χειρισμός της κατάστασης δεν ήταν χωρίς αντιπαραθέσεις. Η δημόσια πίεση συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι οικογένειες των ομήρων απαιτούν ταχεία δράση από την ισραηλινή ηγεσία.

Η πολυπλοκότητα της κρίσης των ομήρων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει μετατραπεί σε μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης για την κυβέρνηση Νετανιάχου, έξω από το σπίτι του οποίου συγκεντρώθηκαν σήμερα συγγενείς των ομήρων και των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, για να διαμαρτυρηθούν. 

Η διεθνής αμφισβήτηση

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επικρίσεις και για τον ρόλο του στην καθυστέρηση πιθανών συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Οι δε Ισραηλινοί συνειδητοποιούν πόσο εχθρικοί είναι οι άνθρωποι στους δρόμους της Ευρώπης και στις ακαδημαϊκές ελίτ στην Αμερική. Και διερωτώνται: Συνειδητοποιούν άραγε αυτοί οι άνθρωποι ότι, από την άλλη, το Ισραήλ μάχεται για την ύπαρξή του;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη διατήρηση του ισραηλινού ελέγχου σε βασικές στρατηγικές περιοχές (Διάδρομος Φιλαδέλφειας,  και διάδρομος Netzarim). Η άρνησή του να εγκαταλείψει τον έλεγχο αυτών των περιοχών φέρεται να έχει καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, έχει απαιτήσει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, περιπλέκοντας περαιτέρω την πιθανότητα εκεχειρίας.

Η Αίγυπτος, η οποία συνορεύει με τη Γάζα, έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες, προειδοποιώντας ότι μια ισχυρή ισραηλινή στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορά της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ των δύο εθνών.

Μετά τις σημερινές εκδηλώσεις για την επέτειο και την επετειακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου συγκάλεσε ενημέρωση για θέματα ασφαλείας. Η συνάντηση φαίνεται να είναι επείγουσα, καθώς η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο πόλεμος

Το Ισραήλ είναι σε πλήρη πόλεμο ακόμα και με το Ιράν, στην πραγματικότητα, ενώ αρχίζει να πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιχειρήσεων. Μόνο χθες ο Σιδερένιος Θόλος απέτυχε να αντιμετωπίσει την επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στην Χάιφα.

 

Ο Στρατός ανακοίνωσε έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες δεν λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιαεροπορική ασπίδα. Επιπλέον στην χώρα εκδηλώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις που κοστίζουν ακόμα πιο πολύ, γιατί έχουν νεκρούς στα μετόπισθεν.

Όσο παρατείνεται ο πόλεμος, τόσο γίνεται πιο αιματηρός για το Ισραήλ και δύσκολα διαχειρίσιμος για την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία επικρίνεται πλέον και διεθνώς, για τις κινήσεις της στον πόλεμο, για την αιματοχυσία  που προκαλούν οι IDF στην Γάζα και για την επιδείνωση της ζωής των αμάχων Παλαιστινίων, οι οποίοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε τρόφιμα και σε δομές υγείας.

Ο Νετανιάχου λοιπόν διευθύνει έναν πόλεμο που δεν έχει περιθώριο να χάσει, γιατί είναι πόλεμος για την επιβίωση και την αναζωογόνηση του έθνους του. Θα χρειαστεί απόλυτη μαεστρία για να κρατήσει τις ισορροπίες και να αποφύγει επιλογές που θα του επιτρέψουν απλώς να σώσει τα προσχήματα, αντί να φέρει εσωτερική ηρεμία και επούλωση των πληγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου