Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 10, 2024

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα – Δείτε live την πορεία του

Οι δρόμοι στη Φλόριντα είναι άδειοι, με κτίρια κλεισμένα με ξύλα και σακιά

γεμάτα άμμο, καθώς η έλευση του κυκλώνα Μίλτον είναι πλέον αναπόφευκτη.


Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική επέλαση του κυκλώνα Ελίν, ο Milton – μια «θανάσιμη και καταστρεπτική καταιγίδα» όπως τόνισε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έκτακτων Αναγκών (FEMA), Ντιάν Κρίσγουελ – απειλεί τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

 Παρά το γεγονός ότι έχει υποβαθμιστεί στην Κατηγορία 3 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, ο Μίλτον παραμένει «ιδιαίτερα ισχυρός» σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «έναν από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες στη Φλόριντα των τελευταίων εκατό χρόνων».

Ο Μπάιντεν επίσης κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο και νυν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ, για παραπλανητικές δηλώσεις, απαντώντας στις επικρίσεις του σχετικά με τον χειρισμό της βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα Ελίν.

Η Φλόριντα, η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ και δημοφιλής προορισμός, είναι συνηθισμένη στα φαινόμενα αυτά, όμως η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη συχνότητα και την έντασή τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Από την Τάμπα μέχρι το Φορτ Μάγιερς, οι κάτοικοι της περιοχής που θα πληγεί πρώτα δεν έχουν πλέον περιθώριο εκκένωσης και καλούνται να αναζητήσουν καταφύγιο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Στη Σαρασότα, οι δρόμοι έχουν ερημώσει, με τη βροχή να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ο Μπραντ Ριβς, κάτοικος της περιοχής, αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι του, ανησυχώντας ότι η πόλη που έζησε για 15 χρόνια μπορεί να καταστραφεί. Στην Τάμπα, ο Ράντι Πράιορ, 36 ετών, δήλωσε πως οι πληγές από τον κυκλώνα Ελίν δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Στο Φορτ Μάγιερς, η Ντέμπι Έντουαρντς περιέγραψε την ανησυχία των κατοίκων ως έντονη.

Κατά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), ο κυκλώνας Μίλτον πλησίαζε με ανέμους 200 χλμ/ώρα, βρισκόμενος 100 χλμ νοτιοδυτικά της Σαρασότας, σύμφωνα με το NHC. Εκτιμάται ότι θα διασχίσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περνώντας κοντά στο Ορλάντο, όπου τα πάρκα της Disney World είχαν ήδη κλείσει από το μεσημέρι. Τα αεροδρόμια σε Τάμπα και Σαρασότα επίσης παραμένουν κλειστά.

Ο κυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει κύματα ύψους έως 4,5 μέτρα και ισχυρές βροχοπτώσεις, με τον κίνδυνο για πλημμύρες που θα απειλήσουν ζωές να είναι εξαιρετικά υψηλός, σύμφωνα με το NHC. Τα συντρίμμια που άφησε ο κυκλώνας Ελίν, ο οποίος σκότωσε 236 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, επιδεινώνουν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, ανεμοστρόβιλοι έχουν ήδη καταγραφεί σε περιοχές του κεντρικού και νότιου τμήματος της Φλόριντα, όπως αναφέρει το Weather Channel.

Οι αρχές είχαν απευθύνει επανειλημμένες προειδοποιήσεις στους κατοίκους των επικίνδυνων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου