Τα 3 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη
Ερευνητές από τις ΗΠΑ στο thinktank RAND εντόπισαν 12 παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, τρεις εκ των οποίων σχετίζονται με την προσωπικότητά σας. Ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα θα αναπτύξει άνοια στη διάρκεια της ζωής του, με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους διαφόρων ηλικιακών ομάδων να επηρεάζονται ήδη από την καταστροφική ασθένεια.
Ενώ αρκετοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με την πάθηση, όπως η διατροφή, η γενετική και η κακή σωματική υγεία, νέα έρευνα έχει εντοπίσει έναν σύνδεσμο μεταξύ της νόσου και τριών συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από Αμερικανούς ερευνητές του think tank RAND με έδρα την Καλιφόρνια, εξέτασε την καθημερινότητα πάνω από 20.000 συμμετεχόντων, άνω των 50 ετών, για να εκτιμήσει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου που καταστρέφει τη μνήμη και εντόπισε 12 μεταβλητούς παράγοντες που επηρέασαν τον κίνδυνο, όπως το να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο ή να είναι παχύσαρκος.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επιστημόνων κέντρισε η ανακάλυψη 3 χαρακτηριστικών προσωπικότητας, αφού κατάφεραν να συνδέσουν την πάθηση με άτομα που:
- δεν είχαν επαγγελματικές φιλοδοξίες,
- ήταν λιγότερο ευσυνείδητοι και
- είχαν χαμηλή συμμετοχή σε χόμπι.
Άλλοι πιο παράγοντες κινδύνου, πέρα από την προσωπικότητα, περιλάμβαναν:
- τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, όπως σπάνια κατανάλωση αλκοόλ ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
- την αποχή από την άσκηση,
- τη χαμηλή βαθμολογία σε σωματικά τεστ,
- τις χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες ή τους λειτουργικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, ενώ τα αρχικά τρία χαρακτηριστικά προσωπικότητας συνδέθηκαν με την άνοια, η μελέτη έσπευσε να διαβεβαιώσει το κοινό ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν προκαλούν την πάθηση.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας
Σε μια έκθεση που περιγράφει τα ευρήματά τους, οι ερευνητές δήλωσαν: «Οι ηλικιωμένοι που προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλή γνωστική λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να επωφεληθούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η άσκηση, η εργασία για περισσότερα χρόνια, η ενασχόληση με χόμπι και νέες δραστηριότητες μετά τη συνταξιοδότηση και η διατήρηση της καλής σωματικής υγείας».
Ωστόσο, σημείωσαν: «Οι εκτιμώμενες επιπτώσεις των ψυχοκοινωνικών μέτρων ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των μοντέλων που αξιολογήθηκαν και δεν είδαμε ένα σαφές μοτίβο. Για παράδειγμα, η ενασχόληση με χόμπι προστατεύει από την εμφάνιση άνοιας σε δύο χρόνια, αλλά όχι σε τέσσερα χρόνια.
Το να έχει κάποιος ευσυνειδησία εκτιμάται ότι προστατεύει από την εμφάνιση άνοιας σε τέσσερα χρόνια, αλλά όχι σε δύο χρόνια. Επομένως, αυτά τα αποτελέσματα είναι κάπως ευαίσθητα».
Επισημαίνοντας αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν την πάθηση στο μέλλον.
Οι 2 παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με μελέτη
Αυτή η έρευνα φαίνεται να βασίζεται σε παρόμοια ευρήματα από μια σημαντική μελέτη που διεξήχθη τον Ιούλιο, η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα Alzheimer θα μπορούσαν να αποφύγουν την νόσο ελέγχοντας 14 παράγοντες του τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία.
Στην πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, οι επιστήμονες εντόπισαν δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου του Alzheimer:
- την απώλεια όρασης και
- την υψηλή χοληστερόλη.
Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο The Lancet, υπογράμμισε επίσης τους υπάρχοντες παράγοντες που συμβάλλουν στην ασθένεια, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κοινωνική απομόνωση και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό συνδέθηκαν με σχεδόν 4 στις 10 περιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου