Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός στον κόσμο, με σχεδόν 2.000.000 περιστατικά κάθε χρόνο και 1.000.000 θανάτους, σύμφωνα με το International Agency for Research of Cancer.
Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου αυξάνεται σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για πρώτη φορά, παγκόσμια δεδομένα έδειξαν ότι οι γιατροί βλέπουν περισσότερους νεαρούς ενήλικες να αναπτύσσουν πρώιμο καρκίνο του εντέρου, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ασία και την Ωκεανία.
Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φτάσουν τις 3.2 εκατομμύρια έως το 2040, όταν οι θάνατοι θα είναι 1.6 εκατομμύρια ετησίως, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις πλούσιες χώρες.
Οι ειδικοί είναι σε πρώιμο στάδιο κατανόησης των λόγων αυτής της εξέλιξης, καθώς πρόκειται για νέο φαινόμενο. Ωστόσο, οι συγγραφείς της τελευταίας εργασίας σχολίασαν ότι πιθανότατα μεταξύ των παραγόντων είναι η η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, τα υψηλά επίπεδα σωματικής αδράνειας και η επιδημία παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές του University of Oxford πέρασαν το θέμα στο επόμενο επίπεδο: αυτό της αναζήτησης λύσεων ή καλύτερα προϊόντων που καταναλώνουμε και μπορούν να μας προφυλάξουν.
Ερευνήθηκαν 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά στοιχεία
Στη δημοσίευση της εργασίας τους, που είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει σχετικά με τη διατροφή μας και τον καρκίνο του εντέρου (χρησιμοποιήθηκαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες που ελήφθησαν για σχεδόν 17 χρόνια, ώστε να διερευνηθεί πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν), αναφέρεται ότι ένα μεγάλο ποτήρι γάλα καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 1/5.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, μια εξτρά δόση 300mg ασβεστίου (όσα εμπεριέχονται σε 250 ml γάλακτος) συνδέονται με μείωση της τάξεως του 17%.
Διευκρινίστηκε ότι παρόμοια προστατευτική δράση έχουν άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου -πχ το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας. Σύμφωνα με όσα είπε στο BBC η Δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιδημιολόγος διατροφής στο University of Oxford «η παρόμοια επίδραση γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών πηγών υποδηλώνει ότι το ασβέστιο είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου».
Προστατευτική δράση έχουν και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδες, μπρόκολο, κέιλ) και το ψωμί (ολικής αλέσεως με προζύμι).
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το αλκοόλ και τα κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο. Αρκούν μόνο 20 γραμμάρια εξτρά αλκοόλ την ημέρα (ένα μεγάλο ποτήρι κρασί) για +15% αύξηση του κινδύνου και 30 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος για +8%.
Η Δρ Papier διευκρίνισε πως η έρευνα επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες «αλλά οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου εκτιμάται πως θα ισχύουν για άνδρες και νεότερους ανθρώπους. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την προσκόλληση σε χολικά οξέα και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που βοηθά στη μείωση της δυνατότητας πρόκλησης καρκίνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου