Η Νο1 τροφή που καταναλώνει καθημερινά μια διαιτολόγος για υγιές έντερο
Η Rhiannon Lambert πρότεινε σε όλους τους ανθρώπους να αρχίσουν να τρώνε περισσότερο κεφίρ. Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, παρόμοιο με το γιαούρτι, με εκατομμύρια προβιοτικά, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι:
- βελτιώνουν δραματικά την υγεία του πεπτικού συστήματος,
- βοηθούν στην διαχείριση του βάρους και
- βελτιώνουν την ψυχική υγεία.
Φτιαγμένη από κόκκους κεφίρ, αυτή η τροφή μπορεί να περιέχει έως και 61 διαφορετικά στελέχη βακτηριδίων και ζυμομυκήτων (πολύ περισσότερα από το γιαούρτι), των οποίων η ποικιλία και η διαφορετικότητα συμβάλλουν όλα σε ένα πιο υγιές έντερο. Γι’ αυτό το λόγο, η
Rhiannon καταναλώνει κεφίρ καθημερινά
Τα οφέλη από την κατανάλωση κεφίρ για την υγεία
Ένα άλλο τεράστιο πλεονέκτημα του κεφίρ έναντι άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα χαμηλά επίπεδα λακτόζης. Σύμφωνα με το Bupa (British United Provident Association), βρετανική εταιρεία ασφάλισης υγείας, περίπου το 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές κατά την προσπάθεια κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όμως, το γαλακτικό οξύ στο κεφίρ που έχει υποστεί ζύμωση διασπά τη λακτόζη καθιστώντας το πολύ πιο εύπεπτο.
Σύμφωνα με την Rhiannon, το κεφίρ είναι επίσης πόσο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μπορούν να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:
- περισσότερη ενέργεια,
- βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και
- καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Σύμφωνα με τον Paul Jones, ειδικό στην υγεία του εντέρου: «Οι άνθρωποι παράγουν κεφίρ εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιώντας μια φυσική συλλογή βακτηρίων, ζυμών και άλλων μικροοργανισμών που ονομάζονται κόκκοι κεφίρ. «Οι επιστήμονες έχουν βρει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κεφίρ, όπως η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η βελτίωση της υγείας του εντέρου. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην απώλεια βάρους».
Το κεφίρ είναι επίσης πολύ ευέλικτο στη μαγειρική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του γιαουρτιού ή ακόμα και ως συστατικό σε αφράτες τηγανίτες με κεφίρ, ψωμί καλαμποκιού με κεφίρ ή ακόμα και σε ένα κλασικό smoothie.
Γιατί είναι σημαντική η προστασία της υγείας του εντέρου
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προειδοποιεί ότι η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:
- φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
- σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
- αλλεργίες και
- διαταραχές ψυχικής υγείας.
Ο Dr. Alexis Missick τονίζει: «Ένα υγιές έντερο συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών και χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ακόμα κι αν καταναλώνουμε τα πιο υγιεινά τρόφιμα, τα οφέλη μπορεί να υπονομευθούν εάν το έντερό μας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μια υγιής εντερική επένδυση διασφαλίζει ότι μπορούμε να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή μας, μεγιστοποιώντας τα οφέλη των διατροφικών μας επιλογών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου