Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 04, 2025

Διατροφολόγοι συμφωνούν: Η τροφή που κάνει θαύματα στις ιώσεις είναι αυτή που δεν περιμέναμε ποτέ

Τρεις ειδικοί εξηγούν γιατί αυτό που μοιάζει απίθανο είναι πραγματικότητα.
 Όταν είμαστε εγκλωβισμένοι στο κρεβάτι μας με γρίπη ή αισθανόμαστε ενοχλημένοι από έναν βήχα που δεν υποχωρεί, ίσως είναι σκόπιμο να ενσωματώσουμε τρόφιμα που προάγουν την υγεία - και φυσικά αντέχει το στομάχι μας αν μεταξύ άλλων συμπτωμάτων παρουσιάζουμε ναυτία.


Μερικά από τα καλύτερα φαγητά και ροφήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου των ιώσεων και της γρίπης είναι αυτά που πιθανότατα μας έρχονται αμέσως στο μυαλό όπως το τζίντζερ και το τσάι.

(Πιθανότατα), το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να έρθει στο μυαλό μας είναι κάτι γλυκό. Ωστόσο, η εγγεγραμμένη διαιτολόγος, Νταλίνα Σότο, δίνει στα παιδιά της γρανίτα ξυλάκι όταν αρρωσταίνουν. Και το προτείνει για παιδιά και ενηλίκους επίσης.


Η Σότο δεν είναι η μόνη διαιτολόγος που έχει κάτι καλό να πει σχετικά με τα οφέλη του συγκεκριμένου σνακ.


«Η κουλτούρα της διατροφής μας λέει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη πάση θυσία και ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα είναι ”ανθυγιεινά”, αλλά υπάρχουν πολλές καταστάσεις, στιγμές και περιβάλλοντα όπου αυτά τα ίδια τρόφιμα υποστηρίζουν πραγματικά την υγεία και την ευημερία μας», αναφέρει η, επίσης εγγεγραμμένη, διαιτολόγος διατροφολόγος Αλέτα Στορτς. (Περισσότερα για τα φυσικά οφέλη της ζάχαρης σε λίγο.)

Παρακάτω, μερικοί διαιτολόγοι εξηγούν γιατί η γρανίτα ξυλάκι είναι ένα εξαιρετικό φαγητό όταν δεν αισθανόμαστε πολύ καλά, καθώς και ποιο είδος είναι καλύτερο.

Η γρανίτα ξυλάκι προσφέρει ενυδάτωση

Η λήψη αρκετού νερού και ηλεκτρολυτών είναι πάντα ζωτικής σημασίας, αλλά ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι. Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι θεραπευτικό καθώς αναπληρώνει τα υγρά που χάνονται από τον έμετο ή την εφίδρωση.

Αλλά ας είμαστε αληθινοί - ένα ποτήρι νερό δεν είναι πάντα το πιο δελεαστικό. Μια γρανίτα είναι πιο ελκυστική.


«... Χρειαζόμαστε περισσότερη πρόσληψη υγρών όταν είμαστε άρρωστοι για να αναπληρώσουμε τις απώλειες (βλέννα, διάρροια, ιδρώτας κ.λπ.)», λέει η Στορτς. «Απλώς το πόσιμο νερό μπορεί να είναι ... βαρετό κι η γρανίτα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μας δώσει κίνητρο όταν χρειαζόμαστε ενυδάτωση».


Αν και αυτό ισχύει για άτομα όλων των ηλικιών, μπορεί να αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή για γονείς με μικρότερα παιδιά.

«(Τα παιδιά) συνήθως δεν τρώνε και πίνουν πολύ νερό, έτσι μπορεί να αφυδατωθούν πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες επειδή είναι τόσο μικρά», λέει η Σότο. «Μια γρανίτα τους δίνει υγρά και βοηθά στη μείωση του κινδύνου αφυδάτωσης».


Επιπλέον, άλλα ενυδατικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το γιαούρτι, τα μπρέτσελ και το σολομό για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Δίνουν συναισθηματική παρηγοριά

Οι γρανίτες είναι προφανώς μια τροφή ευχάριστη για πολλούς. Είναι γλυκές, νόστιμες και αγαπητές στα παιδιά — και αυτοί οι παράγοντες έχουν σημασία.


«Η πρόσβαση στη χαρά και την ευχαρίστηση όταν είμαστε άρρωστοι είναι ευεργετική για τη συναισθηματική και σωματική μας υγεία», λέει η Στορτς...


Η Σότο λέει ότι η μεγαλύτερη έγνοια της ως μαμά είναι το παιδί της να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα όταν είναι άρρωστο. Αυτό περιλαμβάνει συναισθηματική και σωματική άνεση - όλα αυτά που προέρχονται από μια γρανίτα ξυλάκι.


«Παρασκευάζονται είτε από κατεψυγμένο νερό, είτε από χυμό, και [είναι] πιο διασκεδαστικό να τρώμε παρά (να τα καταναλώνουμε) σε υγρή μορφή», συμφωνεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Μπεθ Ρόσεν.


Είναι σωματικώς καταπραϋντικά

Οι γρανίτες μπορούν επίσης να παρέχουν την απαραίτητη σωματική άνεση.


«Με την ασθένεια υπάρχει συνήθως ένας πονόλαιμος, ερεθισμός και βήχας», λέει η Σότο. «Μια κρύα γρανίτα βοηθά σε αυτό, καθώς επίσης και στην ανακούφιση και καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα».


«Οι γρανίτες μπορούν επίσης να μας δροσίσουν όταν έχουμε πυρετό ή αισθανόμαστε ότι καιγόμαστε και δεν είμαστε καλά», προσθέτει.

Η Ρόσεν επισημαίνει επίσης πώς η γρανίτα μπορεί να βοηθήσει στην ξηροστομία. Αν χρειάστηκε ποτέ να αναπνεύσουμε από το στόμα λόγω βουλωμένης μύτης, ίσως αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τι εννοεί.


Περιέχουν ζάχαρη που δίνει στο σώμα μας «καύσιμο» και ενέργεια.

Ναι, η ζάχαρη στη γρανίτα αποτελεί όφελος για την υγεία μας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, με την Σότο να σημειώνει ότι η ζάχαρη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.


Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν είμαστε άρρωστοι. Το τελευταίο πράγμα που πιθανώς να θέλουμε είναι να φάμε, αλλά το σώμα μας χρειάζεται ακόμα θερμίδες για να λειτουργήσει και να θεραπευτεί (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ξαπλώσουμε στον καναπέ για να αναρρώσει).


«Χρειαζόμαστε θερμίδες, γνωστή και ως ενέργεια, για να καταπολεμήσουμε οποιαδήποτε ασθένεια μας τυχαίνει», επισημαίνει η Σότο...


«Η γρανίτα καταναλώνεται εύκολα — ακόμα και με βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο ή φουσκωμένο στομάχι — και παρέχει, τουλάχιστον, γλυκόζη, την οποία το σώμα μας μπορεί εύκολα και γρήγορα να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο», συμπληρώνει.


Είναι οι «υγιεινές» γρανίτες η καλύτερη επιλογή;

Η διατροφική κουλτούρα μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε γρανίτες «φτιαγμένες από αληθινά φρούτα» - αλλά οι διαιτολόγοι λένε ότι αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι.


Για να είμαστε δίκαιοι, είναι αλήθεια ότι οι γρανίτες που παρασκευάζονται με φρούτα ή γιαούρτι έχουν πρόσθετα οφέλη - όπως βιταμίνη C για το ανοσοποιητικό σύστημα ή πρωτεΐνη για ενέργεια.


Ωστόσο, εάν ένα ποτήρι χωρίς αυτά τα συστατικά είναι πιο εύγευστο ή προσιτό, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό.


«Αν απολαμβάνουμε τη γρανίτα με αληθινά φρούτα, λαμβάνουμε ένα πολύ μικρό πρόσθετο πλεονέκτημα ορισμένων πρόσθετων θρεπτικών συστατικών, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η διαφορά είναι αμελητέα», λέει η Στορτς.


Ως εκ τούτου, λοιπόν, η καλύτερη επιλογή είναι εκείνη που λειτουργεί για εμάς.


Η Σότο συμφωνεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό σημαίνει την «ανθυγιεινή» έκδοση μιας γρανίτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου