Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 18, 2025

Μακροζωία: Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που πρέπει να τρώτε περισσότερο «εάν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100», σύμφωνα με ειδικό

Η αναζήτηση της μακροζωίας συχνά οδηγεί σε απλές, αλλά σημαντικές διατροφικές επιλογές. Ο Dan Buettner, ερευνητής των «Μπλε Ζωνών», καταρρίπτει έναν κοινό μύθο γύρω από τη διατροφή και αποκαλύπτει τη σημασία ενός θρεπτικού συστατικού για τη μακροζωία.

Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικό

Ο Dan Buettner έχει αφιερώσει την καριέρα του εξερευνώντας τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις «Μπλε Ζώνες» – τις περιοχές του κόσμου που είναι γνωστές για τα υψηλά ποσοστά αιωνόβιων.

Σε ένα βίντεο στο TikTok, εμβάθυνε σε μια διατροφική επιλογή που μπορεί να κάνει ο καθένας εάν «πραγματικά θέλει να ζήσει μέχρι τα 100». Παρόλο που αυτή η επιλογή συνήθως έχει «κακή φήμη», ο Dan είπε ότι η συνολική εικόνα συχνά παραβλέπεται.

 «Η χειρότερη λέξη στο διατροφικό λεξικό είναι οι υδατάνθρακες», είπε στους πάνω από 152.000 followers του. «Γιατί; Επειδή τόσο οι φακές όσο και τα ζελεδάκια είναι υδατάνθρακες, και τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα τείνουν να είναι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, τα ντόνατς, τα μπισκότα και άλλα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι υδατάνθρακες σε ορισμένες τροφές είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:

  • τα φασόλια,
  • τα δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • τα χόρτα και
  • οι γλυκοπατάτες.

«Γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που έζησαν περισσότερο, έτρωγαν κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα ντόνατς, τα κέικ και οι καραμέλες δίνουν στους υδατάνθρακες την κακή φήμη. Χρειάζεστε λίπος και πρωτεΐνη, αλλά θα πρέπει να τρώτε και σύνθετους υδατάνθρακες, εάν πραγματικά θέλετε να ζήσετε για 100 χρόνια».

Η διαφορά μεταξύ απλών και σύνθετων υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό, καθώς αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για το σώμα. Σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούνται από μεγαλύτερες αλυσίδες σακχάρων. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων μπορεί να περιορίσει τυχόν πειρασμούς για σνακ για ανθυγιεινές λιχουδιές.

Ενώ η απαιτούμενη ποσότητα εξαρτάται από προσωπικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα δραστηριότητας, η Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς, με βάση τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, είναι επί του παρόντος 260 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.


Watch on TikTok

Καφές: Ένα από τα καλύτερα ροφήματα μακροζωίας – Η σημασία της ώρας κατανάλωσής του


«Νομίζω ότι ένα από τα καλύτερα ροφήματα μακροζωίας είναι ο καφές, αλλά νομίζω ότι ένα από τα μυστικά για να ζήσετε περισσότερο είναι να τον καταναλώνετε πριν από το μεσημέρι», εξήγησε ο Dan Buettner.

«Αν πιείτε τον καφέ σας πριν από το μεσημέρι, τότε μειώνεται πραγματικά η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, αν πίνετε καφέ πολύ αργά μέσα στην ημέρα, αυτό μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας. [Και] ο κακός ύπνος ισοδυναμεί με μικρότερη ζωή», είπε ο ειδικός.

Οι σκέψεις του Dan συμβαδίζουν με τα πρόσφατα ευρήματα από το European Heart Journal, το οποίο εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ενήλικες για να αποσαφηνίσει τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε διάφορα διαστήματα της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έπιναν καφέ το πρωί ήταν 31% λιγότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακή νόσο και 16% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για όσους έπιναν καφέ όλη την ημέρα και όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, χωρίς να σημειωθεί μείωση του κινδύνου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Dr. Lu Qi, ο κύριος συγγραφέας του στο Πανεπιστήμιο Tulane, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δεν μας διευκρινίζει γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωσή του το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών, όπως η μελατονίνη.

Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αλλαγές στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση. Όμως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουμε τα ευρήματά μας σε άλλους πληθυσμούς και χρειαζόμαστε κλινικές δοκιμές για να ελέγξουμε την πιθανή επίδραση της ώρας της ημέρας που οι άνθρωποι πίνουν καφέ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου