Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες, από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρώπη για απάτες στα τρόφιμα, δεν λείπει η νοθεία σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής προέλευσης. Άλλη μία περίπτωση νόθευσης έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιολάδου δημοσιεύτηκε σήμερα στην μηνιαία έκθεση Φεβρουαρίου για την απάτη στα τρόφιμα στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση Ιανουαρίου που προηγήθηκε της παρούσας, περιλαμβάνονταν και 8 αναφορές για νοθεία (αραίωση ή αντικατάσταση συστατικών), παραποίηση προϊόντος, αδήλωτη διαδικασία και παραποίηση εγγράφων, στα ελληνικά προϊόντα: ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, χυμό, ταραμοσαλάτα και vegan τυρί. Για το ελληνικό ελαιόλαδο υπήρξαν τρεις αναφορές τον Ιανουάριο οι δύο ειδοποιήσεις από την Γερμανία και μία από τη Ρουμανία.
Και ενώ η νοθεία στην ευρωπαϊκή αναφορά του Ιανουαρίου αφορούσε σε νοθεία αραίωσης συστατικών με ηλιέλαιο, η αναφορά του Φεβρουαρίου αφορά σε νοθεία έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με εξευγενισμένο πυρηνέλαιο. Με λίγα λόγια το έξτρα παρθένο ελαόλαδο ήταν στην πραγματικότητα πυρηνέλαιο, σαφως κατώτερης ποιότητας σε σχέση με το EVOO.
To πυρηνέλαιο παράγεται από ελαιοπυρήνα, που είναι το κύριο υπόλειμμα της διαδικασίας εξαγωγής ελαιολάδου: πολτοποιημένο υλικό μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του λαδιού από την πάστα ελιάς. Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία ούτε για τη μάρκα ούτε για την εταιρεία παραγωγής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η νοθείες ελληνικού ελαιολάδου που αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο, περιελάμβαναν και νοθεία με λάδι λαμπάντε που είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ενώ από τις δύο νοθείες ελληνικού ελαιολάδου τον Δεκέμβριο του 2024 η μία, αφορούσε σε αραίωση με ηλιέλαιο της τάξης 85-90% !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου