Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 31, 2025

Times of Israel: Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ επαληθεύουν τη βιβλική αφήγηση της επικής μάχης του Αρμαγεδδώνα

Aρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη Μεγιδδώ στο βόρειο Ισραήλ - την τοποθεσία της τελικής μάχης του Αρμαγεδδώνα στο βιβλίο της Αποκάλυψης - υποστηρίζουν τη βιβλική ιστορία, αναφέρουν ερευνητές.

Για πρώτη φορά, μια ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων ανακάλυψε αρχαία αντικείμενα στην  Μεγιδδώ (εικόνα πάνω από Times of Israel), στο βόρειο Ισραήλ – την τοποθεσία της τελικής μάχης του Αρμαγεδδώνα στο βιβλίο της Αποκάλυψης – τα οποία μπορεί να αποτελούν απόδειξη μιας επικής μάχης που καταγράφεται στα βιβλία των Βασιλέων Β’ και των Χρονικών μεταξύ ενός βασιλιά των Ιουδαίων και ενός Αιγύπτιου φαραώ.


Δύο ακαδημαϊκές εργασίες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος εξηγούσαν πώς μια πρωτοφανής ποσότητα αιγυπτιακών κεραμικών του 7ου αιώνα μ.Χ. βρέθηκε σε πρόσφατες ανασκαφές στη Μεγιδδώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Αιγύπτιοι στρατιώτες βρίσκονταν όντως στο σωστό βιβλικό τόπο σε μια περίοδο που θα μπορούσε να είναι η σωστή βιβλική περίοδος.


Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Η Μεγιδδώ είναι η μόνη τοποθεσία στο Ισραήλ και στις γειτονικές χώρες που αναφέρεται στη Βίβλο και σε όλα τα μεγάλα αρχεία της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής», δήλωσε ο καθηγητής Israel Finkelstein, επικεφαλής της Σχολής Αρχαιολογίας και Θαλάσσιων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Χάιφα και επί μακρόν διευθυντής της Αποστολής Μεγιδδώ, μεταδίδουν οι Times of Israel.


Advertisement



Σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλο και τη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη, οι οποίες διαθέτουν κάπως διαφορετικές συλλογές αρχαίων εβραϊκών κειμένων, ο βασιλιάς του Βασιλείου των Ιουδαίων, Ιωσίας, ήρθε αντιμέτωπος με τις δυνάμεις του Αιγύπτιου Φαραώ Νεχώ Β’ στο Μεγιδδώ το 609 π.Χ., σε μια αναμέτρηση που το βιβλίο των Χρονικών της Βίβλου απεικονίζει ως μια επική αναμέτρηση που προμηνύει την τελική σύγκρουση μεταξύ του Θεού και του Σατανά.


Τώρα, μια ανάλυση αρχαίων θραυσμάτων κεραμικής που ανασκάφηκαν στη Μεγιδδώ δείχνει ότι ο οικισμός είχε πράγματι καταληφθεί από τους Αιγύπτιους τον έβδομο αιώνα π.Χ., δηλώνει Israel Finkelstein.



Εικόνα από Times of Israel


«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση της τοποθεσίας ως αιγυπτιακό προπύργιο στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. ήταν από καιρό πιθανή, κυρίως με βάση ένα βιβλικό εδάφιο στο βιβλίο των Βασιλέων, το οποίο περιγράφει την εκτέλεση του Ιωσία στη Μεγιδδώ από τον Φαραώ Νεχώ», δήλωσε ο Δρ Assaf Kleiman του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, ανώτερο μέλος του προσωπικού της Αποστολής της Μεγιδδώ, ο οποίος ηγήθηκε των μελετών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Egypt and the Levant και στο Scandinavian Journal of the Old Testament.


Υπάρχει συζήτηση μεταξύ των ακαδημαϊκών για το αν η συνάντηση μεταξύ του Ιωσία και του Νεχώ στο Μεγιδδώ το 609 π.Χ. ήταν πράγματι μάχη ή αν ο Νεχώ είχε απλώς εκτελέσει εκεί τον υποτελή του Ιωσία ως τιμωρία για ανυπακοή.


Αγγεία και από την Ελλάδα

Παράλληλα με την τεράστια ποσότητα αιγυπτιακής κεραμικής, η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης μια σημαντική ποσότητα αγγείων από την ανατολική Ελλάδα, τα οποία, βάσει τυπολογικών παραλληλισμών με καλά χρονολογημένα συμφραζόμενα σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, πρέπει να έφτασαν στη Μεγιδδώ μεταξύ του 630 και 610 π.Χ.


Οι Finkelstein και Kleiman δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία Ελλήνων μισθοφόρων, οι οποίοι θα πολεμούσαν στο πλευρό των Αιγυπτίων κατά του Ιωσία.


«Γνωρίζουμε τέτοιους μισθοφόρους στην υπηρεσία της Αιγύπτου εκείνης της εποχής τόσο από ελληνικές όσο και από ασσυριακές πηγές», δήλωσε ο Finkelstein.


Αυτοί οι Έλληνες μισθοφόροι μπορεί επίσης να έχουν βιβλικούς δεσμούς. «Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στη Βίβλο για τη συμμετοχή Λυδών από τη δυτική Ανατολία στη δολοφονία του Ιωσία. Μία από αυτές είναι η ιστορία του Γωγ- ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι ο Γωγ αναφέρεται στον Γύγη, τον βασιλιά της Λυδίας, ο οποίος, σύμφωνα με τους Ασσύριους, έστειλε μισθοφόρους για να υπηρετήσουν στον αιγυπτιακό στρατό τον 7ο αιώνα π.Χ.», δήλωσε ο Φινκελστάιν.


Στην εβραϊκή Βίβλο, το όνομα Γωγ αναφέρεται σε δύο βιβλία. Στον Ιεζεκιήλ (κεφάλαια 38-39), ο Γωγ είναι ένας αρχηγός πρίγκιπας στη χώρα του Μαγκόγκ, εχθρός του Ισραήλ που τελικά θα καταστραφεί από τον Θεό. Στα Χρονικά 5:4, ωστόσο, ο Γωγ είναι απόγονος του προφήτη Ιωήλ. Στην Καινή Διαθήκη, ο Γωγ και ο Μαγώγ περιγράφονται ως σύμμαχοι του Σατανά στη μάχη εναντίον του Θεού στο τέλος των καιρών (Αποκάλυψη 20:7-9).


Η Μεγιδδώ

Τα ερείπια της Μεγιδδώ, βρίσκονται σε ένα εθνικό πάρκο περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χάιφα. Η Μεγιδδώ ήταν μια στρατηγικής σημασίας πόλη σε ένα σταυροδρόμι όπου συνέκλιναν οι εμπορικοί και στρατιωτικοί δρόμοι, και είχε καταληφθεί σε διαφορετικές εποχές από Χαναναίους, Ισραηλίτες, Ασσύριους, Αιγύπτιους και Πέρσες.


Πολλές μάχες έλαβαν χώρα στη Μεγιδδώ, και το όνομά της είναι η έμπνευση για τη λέξη «Αρμαγεδδών»- ο αρχαίος οικισμός θεωρήθηκε ως κατάλληλη τοποθεσία για την τελική μάχη που περιγράφεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης της Καινής Διαθήκης, και η έννοια του Αρμαγεδδώνα συνδέεται πλέον ευρέως με το τέλος του κόσμου.


«Η Μεγιδδώ έχει ανασκαφεί από τέσσερις αποστολές, αρχής γενομένης από τις αρχές του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Φινκελστάιν. «Οι προηγούμενες ανασκαφές δεν είχαν πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και ως εκ τούτου πολλά από τα αποτελέσματα έχουν αμφισβητηθεί».


Η μακρά ιστορία των καταστροφικών ανασκαφών -που συχνά ολοκληρώνονταν με μεθόδους που σήμερα θεωρούνται πρωτόγονες- κάνει τα νέα ευρήματα ακόμη πιο συναρπαστικά.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποκάλυψη τόσο σημαντικών ποσοτήτων αιγυπτιακής κεραμικής, συμπεριλαμβανομένων αγγείων που χρησιμοποιούνταν για σερβίρισμα, μαγείρεμα και αποθήκευση, δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν σε ολόκληρο το Λεβάντε. Επιπλέον, η αφθονία των άκομψων και φτωχά ψημένων αγγείων υποδηλώνει ότι τα αντικείμενα δεν έφτασαν στην πόλη για να πωληθούν στις αγορές.


«Λόγω των άφθονων ενδείξεων αυτών των αγγείων στην ανασκαφική δομή, και καθώς είναι απίθανο ο τοπικός πληθυσμός να αποφάσισε ξαφνικά να εισάγει ακατέργαστα αγγεία από την Αίγυπτο, υποθέσαμε ότι η απλούστερη λύση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ξένες ομάδες, ίσως μάλιστα μέρος μιας αιγυπτιακής φρουράς που κατέλαβε το Μέγκιντο μετά την υποχώρηση των Ασσυρίων από το Λεβάντε», δήλωσε ο Kleiman.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου