Ένα τσάμικο από τη Στερεά Ελλάδα, ο πεντοζάλης από την Κρήτη και ένας
γνώριμος ικαριώτικος σκοπός «ταξιδεύουν» εκτός συνόρων, μπαίνουν σε σύγχρονα εστιατόρια και μπιστρό ή ντύνουν την ατμόσφαιρα σε λόμπι ξενοδοχείων. Παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από την Ήπειρο, την Κάσο, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και άλλα σημεία του ελληνικού μουσικού χάρτη, φορούν έναν πιο διεθνή μανδύα, επανερμηνεύονται μέσα από lounge, bossa nova και balearic αισθητική και μεταμορφώνονται σε σύγχρονη world music. Ήδη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ακούγονται σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο.Πρόκειται για το μουσικό πρότζεκτ «MAM-A LOOK! Music for the Soul» του μουσικού παραγωγού και DJ από τη Θεσσαλονίκη, Χρίστου Καλτσά. Ένα άλμπουμ δέκα κομματιών -έξι ορχηστρικών και τεσσάρων με στίχο, στο οποίο παραδοσιακά τραγούδια ενορχηστρώνονται από την αρχή, με στόχο να σταθούν ισότιμα σε σύγχρονα ακουστικά περιβάλλοντα, playlists και DJ sets. «Η λογική του άλμπουμ είναι να ταξιδεύουμε μουσικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά τραγούδια κάθε περιοχής και να τα επανερμηνεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι αλλάξαμε εντελώς τον ρυθμό τους. Δεν μιλάμε για ένα απλό ρεμίξ, όπου μπαίνει ένα beat από κάτω, αλλά για πλήρη ενορχήστρωση από την αρχή», εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ιδέα ωρίμαζε για περίπου έναν χρόνο, πριν πάρει σάρκα και οστά. «Από τις αρχές του 2025 το είχα στο μυαλό μου. Το καλοκαίρι το παρουσίασα σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης όπου εργάζομαι και τους άρεσε πολύ η σκέψη να “πειράξουμε” παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και να τα φέρουμε σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Έτσι, αποφασίσαμε να το κάνουμε μαζί και μετά από περίπου έξι μήνες στο στούντιο βγήκε αυτό το αποτέλεσμα», αναφέρει.
Η προετοιμασία υπήρξε απαιτητική και χρονοβόρα. Ο Χρίστος Καλτσάς άκουσε εκατοντάδες παραδοσιακά τραγούδια, μέχρι να καταλήξει στα δέκα που θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» στη σύγχρονη γλώσσα του πρότζεκτ. «Έπρεπε ο ρυθμός να μπορεί να μεταφερθεί, να ταιριάξει με τη φιλοσοφία του άλμπουμ και με το μουσικό ταξίδι που ήθελα να αφηγηθώ», σημειώνει.
Το ταξίδι αυτό, όπως εξηγεί, ακολουθεί τη λογική μιας περιήγησης σε όλη τη χώρα και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Αμάραντος», ένα κλασικό τσάμικο της Στερεάς Ελλάδας, το οποίο μεταμορφώνεται σε bossa nova. «Είναι εντελώς διαφορετικό πια. Αντικαταστήσαμε το χαρακτηριστικό κλαρίνο και βάλαμε στη θέση του το ακορντεόν», λέει, εξηγώντας πως το αποτέλεσμα είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι που μπορεί να σταθεί σε ένα μπαρ στο Παρίσι ή το Λονδίνο, ανάμεσα σε άλλες world και balearic επιλογές. «Αυτός είναι ο τελικός μου σκοπός: να ταξιδέψει η ελληνική μουσική, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει σύνορα», επισημαίνει ο κ. Καλτσάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου