Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 14, 2019

Ο ανεκτίμητος πνευματικός καi ηθικός πλούτος απο την αγιασμένη επανάσταση του 1821


Γράφει η Ειρήνη Κομνηνού*

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν οi επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι πεινασμένοι και αγράμματοι Ελληνες επαναστάτησαν ενάντια σε κάθε λογική καi κέρδισαν την Ελευθερία τους.


Μέσα από την ηθική καi την πίστη τους έκαναν το αδύνατο δυνατό.

Οι αγράμματοι ήρωες του 1821 μας διδάσκουν ηθική και παιδεία.

Μοναδικο μεγαλείο ψυχής. Να τους έχουμε ως παράδειγμα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.


Αυτοί που ξεχώρισαν στον τομέα των διδαχών ηταν οi στρατηγοί
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καi Ιωάννης Μακρυγιάννης.


Ας περάσουµε τώρα να δούμε μερικά σημαντικά ηθικά διδάγματα.




ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ :


Εφύλαξα πίστην εις την παραγγελίαν του Ρήγα, Και ο Θεός με αξίωσε και κρέμασα φούντα εις το Γένος ως στρατιώτης του.




Από τον λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, το 1838, στην Αθήνα : "Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη εξ αιτίας των περιστάσεων έμεινα αγράμματος, και διά τούτο σας ζητώ συγχώρησι, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας".



"Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου ημείς ελευθερώσαμεν, και, διά να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία".




Ποια είναι τα θεμέλια της πολιτείας, πώς ισάζετε και στολίζετε; Με τα μεγάλα έργα, τις πανάκριβες επαύλεις και τις τενεκεδοκρόταλες δόξες και λόξες;




Όχι, με την ομόνοια, γιατί ακόμη και σήμερα δεν επουλώθηκαν και είναι «θυμωμένες» οι πληγές των εμφυλίων.




Η θρησκεία, η πίστη των πατέρων ημών, η αγία μας Ορθοδοξία, είναι λιθάρι ριζιμιό του Γένους διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδο.




Την πατρίδα μας την απελευθέρωσαν αγραμματοι ήρωες, Χριστιανοί.




Ο Ηρωας μας διδασκει για την συνετη ελευθερία, γιατί υπάρχει και η ασυδοσία, η ατιμωρησία κλπ




: "Παιδιά μου να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε εις τους καφενέδες και τα μπιλιάρδα. Να δοθήτε εις τας σπουδάς σας, και καλλίτερα να κοπιάσετε ολίγον δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους πέντε χρόνους τη νεότητά σας και να μείνετε αγράμματοι. Να σκλαβωθήτε εις τα γράμματά σας. Να ακούετε τα συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων, και, κατά την παροιμία, μύρια ήξευρε και χίλια μάθανε".




Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μην γίνη σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κυττάζη το καλό της Κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας».







Η μόνη "σκλαβιά" που μας αρμόζει, λέει ο Κολοκοτρώνης, είναι στα γράμματα.




Σε ποιά όμως γράμματα; "Στα γράμματα που διαβάζουνε οι αγράμματοι κι αγιάζουνε" (Ελύτης), τα γράμματα των Πατέρων, των αγίων, των μεγάλων φιλοσόφων της αρχαιότητας, τους οποίους λατρεψαν οι πατερες της Εκκλησία.


Τα οπλα των αγωνιστων ευλογήθηκαν από τον κληρο, για αυτό η Επανάσταση του ’21, ήταν αγιασμένη, όπως γράφει ο Φ. Κόντογλου.


Α ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ






Η Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου εγινε απο 20 Δεκεμβρίου 1821 –εως 16 Ιανουαρίου 1822, και ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους.







Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε μεταξυ αλλων το εθνικό σύμβολο, η Ελληνική σημαία.







Το Σύνταγμα προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και της διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο.







Το επόμενο κείμενο ψηφίστηκε από την Α’ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο την 1η Ιανουαρίου 1822.











ΑΡΘΡΟ Β’ : Περί των δικαιωμάτων των κατοίκων της Ελλάδος. Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες και απολαμβάνουσιν, άνευ τινός διαφοράς, όλων των πολιτικών δικαιωμάτων.




ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ :




Γιατί αυτή η Χριστομαχία;




Γιατί, αντί για «σκολειά που να γεμίζει ο μαθητής προκοπή και αρετή», οδεύουμε στα σχολειά της απιστίας ; (Μακρυγιάννης)






Κλεiνοντας σας υπενθυμιζω την διδαχή των
αρχαίων φιλοσόφων.






Να ζούνε οι Έλληνες με ειρήνη και να λύνουν τις διαφορές τους μεσω των φιλοσοφικών διαλόγων.








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου