Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 27, 2018

Τα δέκα πιο συνηθισμένα στοιχεία μιας επιθανάτιας εμπειρίας



Δεν είναι όλες οι εμπειρίες κοντά στον θάνατο όμοιες σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση. Σύμφωνα με τα στερεότυπα, το άτομο πεθαίνει κλινικά, μπαίνει σε ένα τούνελ φωτός, χαιρετά συγγενικά πρόσωπα ή οντότητες φωτός, του λένε πως δεν είναι έτοιμος/η να πεθάνει και στέλνεται πίσω στη ζωή. 

Αυτό το συγκεκριμένο σενάριο έχει αναφερθεί πολλές φορές αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει σε όλους όσους βιώνουν μια τέτοια εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που αποτελούν μέρος αυτής της εμπειρίας για μια πλειοψηφία ή τουλάχιστον για ένα καλό ποσοστό των ανθρώπων που τα έχουν αναφέρει. Σημειώνεται πως ο ερευνητής P.Μ.H. Αtwater έχει καταγράψει πολλά από αυτά τα στοιχεία σε μια «ανάλυση κοινών πτυχών» (Cοmmοn Αspects Αnalysis) και ο Kevin Williams τις ανέλυσε περαιτέρω βάσει μιας εξέτασης 50 εμπειριών που έχουν καταγραφεί στις ιστοσελίδες Νear-Death Εxperiences και the Αfterlife. 

Ο Williams παραδέχεται πως δεν είναι μια επιστημονική ή εξαντλητική μελέτη, αλλά παρέχει μια ενδιαφέρουσα άποψη των φαινομένων που έχουν αναφερθεί. 

Τα κορυφαία 10 χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον Williams: 

Ένα αίσθημα υπερβολικής αγάπης 

Στο 69% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι ένιωσαν την παρουσία από πολλή αγάπη. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πηγή του αισθήματος δεν φαινόταν να είναι συγκεκριμένη, αλλά σαν να ήταν μέρος της ατμόσφαιρας του «μέρους». 
Άλλες φορές, το αίσθημα ερχόταν από τις οντότητες που ήταν εκεί. Μερικές φορές ήταν θρησκευτικές φιγούρες (δείτε τον «Θεό» παρακάτω) ή ακαθόριστα όντα φωτός και μερικές φορές ήταν συγγενείς που είχαν πεθάνει πιο πριν. 

Διανοητική τηλεπάθεια 

Η ικανότητα επικοινωνίας με ανθρώπους ή οντότητες μέσω κάποιου είδους τηλεπάθειας έχει αναφερθεί από το 65% των εμπειριών. Με άλλα λόγια, η επικοινωνία δεν ήταν προφορική και φαινόταν να συμβαίνει σε ένα επίπεδο συνείδησης παρά σωματικό.

 Ανασκόπηση της ζωής 

Η ανασκόπηση της ζωής ήταν κοινή στο 62% των περιπτώσεων. Ενώ κάποιοι την είδαν από την αρχή ως το τέλος, άλλοι την είδαν με ανεστραμμένη σειρά από την παρούσα μέρα μέχρι την αρχή. Και ενώ σε κάποιους φάνηκαν μόνο τα πιο σημαντικά γεγονότα, άλλοι είδαν κάθε γεγονός και κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους. 

Θεός 

Η συνάντηση μιας φιγούρας που εμφανίζεται να είναι ο Θεός ή κάποιο θεϊκό ον αναφέρθηκε από το 56% των εμπειριών. Ενδιαφέρον είναι πως το 75% των ανθρώπων που ήταν άθεοι ανέφεραν αυτές τις θεϊκές φιγούρες. 

Εκπληκτική έκσταση 

Αυτό ίσως ταιριάζει με το πρώτο χαρακτηριστικό, «ένα αίσθημα υπερβολικής αγάπης», αλλά ενώ εκείνο το αίσθημα έρχεται από μια εξωτερική πηγή, τα άτομα επίσης νιώθουν την δική τους εσωτερική έκσταση- την εκπληκτική χαρά του να βρίσκονται σε αυτό το μέρος, ελεύθεροι από τα σώματα και τα προβλήματα της γης και με την παρουσία αγαπημένων όντων. Αυτό αναφέρθηκε από το 56%. 

Απεριόριστη γνώση 

Πολλές φορές (46%) τα άτομα ένιωσαν την παρουσία απεριόριστης γνώσης και μερικές φορές ακόμα έλαβαν αυτή τη γνώση σαν να τους μοίραζε το σύμπαν τη σοφία και τα μυστικά του. Δυστυχώς, ποτέ δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν αυτή την γνώση αφού ξύπνησαν, όμως κουβαλούν την ανάμνηση πως αυτή η απέραντη γνώση όντως υπάρχει. 

Μεταθανάτια επίπεδα 

Δεν φαίνεται να υπάρχει μόνο ένα μέρος μετά το θάνατο, σύμφωνα με το 46% των αναφορών στις οποίες τα άτομα λένε πως ταξίδεψαν ή είδαν πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ή διαφορετικοί κόσμοι. Κάποιοι είδαν- ακόμα και βίωσαν- αυτό που νόμιζαν ότι ήταν η Κόλαση, ένα μέρος με πολλή οδύνη.

 Είπαν πως δεν είναι έτοιμοι 

Λιγότεροι από τους μισούς (το 46%) αυτών των εμπειριών είπαν πως ο χρόνος τους στη μετά θάνατον ζωή έφτασε σε ένα είδος φραγμού όπου έπρεπε να πάρουν μια απόφαση: να μείνουν εκεί ή να επιστρέψουν στη ζωή στη γη. Σε μερικές περιπτώσεις, η απόφαση τους γινόταν από τα όντα που ήταν εκεί όπου τους είπαν ότι πρέπει να πάνε πίσω, συχνά επειδή είχαν αφήσει ανολοκλήρωτες υποθέσεις. Άλλοι ωστόσο είχαν την επιλογή και πολύ συχνά δίσταζαν να επιστρέψουν ακόμα και αν τους είπαν πως έχουν κάποια αποστολή να ολοκληρώσουν.

 Είδαν το μέλλον

 Στο 44% των περιπτώσεων, δόθηκε στους ανθρώπους η γνώση των μελλοντικών γεγονότων. Μπόρεσαν να δουν μελλοντικά παγκόσμια γεγονότα, ακόμα και αν αυτά δεν συνέβησαν στη δική τους ζωή. Τέτοια γνώση ίσως βοήθησε στην απόφαση για το αν θα επιστρέψουν ή όχι στην γήινη ύπαρξη. 

Τούνελ 

Αν και το «τούνελ φωτός» έχει γίνει σχεδόν το σήμα κατατεθέν των εμπειριών κοντά στον θάνατο, μόνο το 42% των ανθρώπων στην έρευνα το ανέφερε. Άλλα αισθήματα συμπεριλάμβαναν ένα εξωσωματικό συναίσθημα, ότι κινούνταν προς ένα δυνατό φως ή σε ένα πέρασμα ή σε μια σκάλα. 

Μια διαμάχη χωρίς λύση 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βίωσαν μια εμπειρία κοντά στον θάνατο δεν μπορούν να πειστούν πως αυτό που πέρασαν δεν ήταν αληθινό και η απόδειξη γι αυτούς είναι πως υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Η υλιστική επιστήμη, σε αντίθεση, ισχυρίζεται πως αυτές οι εμπειρίες είναι απλώς ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και άλλων νευροβιολογικών επιδράσεων. Και αν και οι ερευνητές μπόρεσαν να αντιγράψουν ή να προσομοιώσουν ορισμένες πτυχές της εμπειρίας στο εργαστήριο, δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι αυτές οι εμπειρίες είναι αληθινές. Καταλήγουμε στο ότι δεν ξέρουμε –και ίσως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με 100% σιγουριά μέχρι να πεθάνουμε… και να μείνουμε εκεί. Τότε τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε κάπως να το πούμε στου ανθρώπους που βρίσκονται στην Γη; 


Μάγεια Τ. για το awakengr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου