Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 01, 2020

Η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή στα 1900

 


Αυτό το "τέρας" που βλέπετε πιο πάνω ήταν η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή στα 1900, που κατασκευάστηκε για να τραβηχτεί η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου, το "πιο όμορφο τρένο του κόσμου".



Το 1899, κατασκευάστηκε ένα νέο τρένο, το "The Alton Limited", στο Pullman του Ιλινόις. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τρένου ήταν το απόλυτα ομοιόμορφο και συμμετρικό σχέδιό του.


Οι κατασκευαστές του αποφάσισαν ότι για να απαθανατίσουν την ομορφιά του έπρεπε να έχουν μια ενιαία πανοραμική φωτογραφία. Έτσι, ανάθεσαν στον φωτογράφο George R. Lawrence, με έδρα το Σικάγο, να τραβήξει το πανόραμα. Αρχικά, ο Lawrence ήθελε να φωτογραφίσει το τρένο τμηματικά και στη συνέχεια να ενώσει τις λήψεις κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης, αλλά αποφασίστηκε ότι οι ενώσεις δε θα διατηρούσαν την "απόλυτη αλήθεια της προοπτικής".


Έτσι, ο Lawrence έφτιαξε σχέδια για μια μηχανή που θα τραβούσε μόνο μια φωτογραφία σε μια γιγαντιαία πλάκα με διαστάσεις 8x4,5 πόδια -μια πλάκα, τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη πλάκα που είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε.

Χρειάστηκαν 2,5 μήνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της φωτογραφικής μηχανής. Το σώμα της ήταν από ξύλο κερασιάς, δύο οθόνες εστίασης, ενώ η βάση στήριξης της πλάκας χρειάστηκε 38 λίτρα τσιμέντου. Το σώμα της κάμερας έφτανε περίπου τα 6 μέτρα, όταν εκτείνονταν πλήρως, ενώ ζύγιζε 635 κιλά όταν ήταν έτοιμη για φωτογράφιση. Για την κάμερα, φτιάχτηκαν δύο φακοί Carl Zeiss, οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Ο ένας ήταν ένας ευρυγώνιος 1.676 χιλιοστών, ενώ ο άλλος ήταν ένας τηλεφακός 3.048 χιλιοστών -ήταν αυτός που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτογραφία του τρένου.


Την ημέρα της φωτογράφησης, όταν η κάμερα μεταφέρθηκε στο μέρος όπου βρισκόταν το τρένο, 15 χειριστές φωτογραφικών μηχανών ρύθμισαν τη μηχανή και τράβηξαν μια έκθεση 2,5 λεπτών.

Αυτό που προέκυψε ήταν η μεγαλύτερη φωτογραφία που έγινε ποτέ σε μια μόνο πλάκα, μια όμορφη φωτογραφία του "πιο όμορφου τρένου στον κόσμο".


Η φωτογραφία εκτέθηκε στην Έκθεση του Παρισιού του 1900.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου