Αριστερά ο Παγασητικός, δεξιά το Αιγαίο και στη μέση κατάφυτες πλαγιές με πεύκα, ελιές και κυπαρίσσια. Στη νότια απόληξη της χερσονήσου, όπου και ορθώνεται το όρος Τισαίο, ο διατηρητέος οικισμός Τρίκερι, χτισμένος σε ύψωμα πάνω από τη θάλασσα, προσφέρει ακόμη περισσότερη ησυχία και απομόνωση.
Η παραλία Ποτιστικά, από τις πιο φημισμένες της περιοχής.
Δρόμοι του Αιγαίου
Μεγάλες και μικρότερες παραλίες απλώνονται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της χερσονήσου, οι περισσότερες προσβάσιμες από την ξηρά, αλλά με απαιτητική οδήγηση στους φιδογυριστούς δρόμους. Πιο εύκολα θα φτάσετε στα Ποτιστικά, που απέχουν από την Αργαλαστή περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο. Τα πεντακάθαρα νερά, η εκτενής αμμουδιά και τα βράχια μέσα στη θάλασσα κάνουν το τοπίο μοναδικό. Λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες θα βρείτε στην αριστερή πλευρά της παραλίας, ενώ δεξιά τα βράχια προσφέρουν σκιά στους πρώτους τυχερούς που θα πιάσουν τα καλά σημεία. Ακριβώς από πίσω λειτουργεί καφέ-εστιατόριο, ενώ στη δεξιά άκρη ένα μικρό, σύντομο μονοπατάκι οδηγεί στην παραλία Μελανή, επίσης με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Κατεβαίνοντας νοτιότερα, θα βρείτε τις παραλίες Πάλτση, Μουρτιά, Λύρη και Θεοτόκο. Στον οικισμό Κατηγιώργης, οι βουτιές στον μικρό κόλπο συνδυάζονται με εξαιρετικό φαγητό, στην παραλία Βρωμονέρι λειτουργεί καφέ-ταβέρνα, ενώ αξίζει να βρεθείτε εντελώς νότια, κοντά στον οικισμό Αγία Κυριακή, στην παραλία Αγία Βάσω. Δεν είναι οργανωμένη, τα δέντρα φτάνουν μέχρι το κύμα και έχει άμμο με μικρό βότσαλο.
Στη σχεδόν κρυφή παραλία Τζάστενη θα απολαύσετε το μπάνιο σας με ησυχία.
Δρόμοι του Παγασητικού
Από την πλευρά του Παγασητικού, οι παραλίες είναι πιο μικρές και με πιο ρηχά νερά. Οδηγώντας από την Αργαλαστή προς το Τρίκερι, θα συναντήσετε δεκάδες μικρούς κόλπους, οι περισσότεροι χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, παρά μόνο με καφέ και ταβερνάκια πίσω από την παραλία. Απλώστε την πετσέτα σας στον Κάλαμο, στην Πάου, στα Τζιτζίκια (όπου οι ελιές φτάνουν μέχρι τη θάλασσα) και στη σχεδόν κρυφή παραλία Τζάστενη: ο όρμος δεν φαίνεται εύκολα από τον δρόμο, δεν υπάρχει πινακίδα και θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο στην άσφαλτο, για να την προσεγγίσετε από κατηφορικό μονοπάτι
.
Στον Λαύκο, το καφενείο λειτουργεί από το 1785.
Δρόμοι της παράδοσης
Όλα στο χωριό Λαύκος φαίνεται να κρατάνε δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Στον χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό οικισμό δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και όλη η κίνηση συγκεντρώνεται στη μεγάλη πλατεία και στον κεντρικό πεζόδρομο. Το φημισμένο καφενείο του Φορλίδα στην άκρη της πλατείας έχει ιστορία που ξεκινά από το 1785 και πλέον είναι η έβδομη γενιά της οικογένειας που λειτουργεί το μαγαζί. Τα τεράστια πλατάνια που προσφέρουν πολύτιμη δροσιά φυτεύτηκαν το 1882, ενώ στο αρτοποιείο του Γιάννη Δροσίτη (τηλ. 24230-65046) φουρνίζουν προζυμένια ψωμιά και τα ψήνουν σε ξυλόφουρνο από το 1952. Κάντε μια βόλτα και από το Μουσείο Ραδιοφώνου (τηλ. 6970-374922), όπου θα δείτε συλλογή με αναλογικές συσκευές ήχου – οι παλαιότερες χρονολογούνται τη δεκαετία του 1930.
Το νησάκι Παλιό Τρίκερι είναι ιδανικό για μονοήμερη εκδρομή.
Δρόμοι της ιστορίας
Όλοι κι όλοι 32 άνθρωποι κατοικούν στο νησάκι εντός του Παγασητικού Κόλπου που ονομάζεται Παλιό Τρίκερι. Οι πειρατικές επιδρομές έκαναν πριν από αιώνες τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να καταφύγουν απέναντι, στον σημερινό οικισμό Τρίκερι της ενδοχώρας, που είναι χτισμένος σε ύψωμα, για να μπορούν οι ντόπιοι να εποπτεύουν τη θάλασσα και να ειδοποιούνται εγκαίρως για εχθρικές κινήσεις. Το μικρό νησάκι είναι γεμάτο ελαιώνες και στην κορυφή του δεσπόζει η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, στην οποία θα φτάσετε μετά από δέκα λεπτά περπάτημα από το λιμάνι. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και μέχρι το 1953 έζησαν εξόριστες στο νησάκι περίπου 5.000 γυναίκες. Σήμερα θα βρείτε δύο καφέ-ταβέρνες στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν και ωραίες παραλίες, προσβάσιμες μέσω μονοπατιών. Θαλάσσια ταξί (τηλ. 6980-515111) από την παραλία Αλογόπορος αναλαμβάνουν τη μεταφορά στο Παλιό Τρίκερι, η διαδρομή διαρκεί περίπου 5 λεπτά και το εισιτήριο ξεκινά από 10 ευρώ με επιστροφή, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Η εταιρεία Sail With Us (τηλ. 6977-347172, sailwithus.gr) διαθέτει έξι πολυτελή σκάφη και με έδρα τον Βόλο αναλαμβάνει εκδρομές στο Παλιό Τρίκερι, στον Παγασητικό αλλά και στις Σποράδες, με τις τιμές να ξεκινούν από 70 ευρώ το άτομο.
Τραπέζι για δύο στην ταβέρνα Αρετή (του Σταμούλη), στην παραλία Κατηγιώργης.
Δρόμοι της γεύσης
Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά προσφέρει απλόχερα το Αιγαίο και οι ταβέρνες συνεργάζονται με ντόπιους ψαράδες για να προμηθεύονται τις πρώτες ύλες. Στην ταβέρνα Αρετή (του Σταμούλη τη λένε οι ντόπιοι, τηλ. 24230-71440) στον Κατηγιώργη, θα απολαύσετε πεντανόστιμη γαριδοκαραβιδο-μακαρονάδα, φιλέτο τόνου και ό,τι άλλο έχει βγάλει η ψαριά της ημέρας. Στην Αγία Κυριακή αναζητήστε τον Μανώλα (τηλ. 24230-91311) για φρέσκους αστακούς, φαγκρί, ψητό χταπόδι, φούσκες και πολλά ακόμα θαλασσινά μεζεδάκια. Στο Παλιό Τρίκερι, ο Ίσαλος (τηλ. 24230-55862), ακριβώς εκεί που θα σας αφήσει το θαλάσσιο ταξί, διαθέτει ποικιλία ψαρομεζέδων. Στην πλατεία της Αργαλαστής, το Πιθάρι (τηλ. 24230-55681) σερβίρει καλοψημένα κρεατικά και πλούσιες, δροσερές σαλάτες – εξαιρετικό το μπιφτέκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου