Τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου του 1982, δύο βοηθοί του σερίφη της κομητείας Κέιν,
ο Τζόζεφ Τσάβες και ο Άλαν Σουάνσον, βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στο προάστιο Έλτζιν Ιλ του Σικάγο. Κάπου στις 2:30 το πρωί, σταμάτησαν σε έναν 24ωρο εστιατόριο όπου παρατήρησαν διάσπαρτα δύο κουτιά και εκατοντάδες άδειες κάψουλες. Τόσο τα κουτιά όσο και οι κάψουλες έφεραν την ετικέτα Extra Strength Tylenol. Ανάμεσά τους υπήρχε ένας μεγάλος σωρός λευκής σκόνης.Ο Τσάβες πήρε λίγη από τη σκόνη και εξέτασε τις κάψουλες και, μαζί με τον συνάδελφό του, αποφάσισαν να μην αναφέρουν την περίεργη ανακάλυψη μιας και το Extra Strength Tylenol ήταν ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο. Μερικά λεπτά αργότερα, ο Σουάνσον άρχισε να κάνει εμετούς και να παραπονιέται για πονοκέφαλο και ζάλη. Σύντομα, και ο Τσάβες είχε παρόμοια συμπτώματα. Ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά -αν και δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε. Αργότερα μέσα στην ημέρα, αποφάσισαν να κάνουν εξετάσεις αίματος, αλλά η ανάλυση, η οποία εξέτασε για κοινές παθήσεις και ανωμαλίες, δεν αποκάλυψε τίποτα ασυνήθιστο.
Τέσσερις ώρες αργότερα, σε ένα κοντινό προάστιο, ο νοσηλευτής Ντέιβ Σπανγκ βρισκόταν μέσα σε ένα ασθενοφόρο που έτρεχε στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή ενός 12χρονου κοριτσιού. Η Μαίρη Κέλερμαν, λίγο μετά που ξύπνησε, είχε καταρρεύσει και ό,τι κι αν προσπάθησε ο Σπανγκ, το σώμα του κοριτσιού δεν ανταποκρινόταν. Το μόνο που ήξερε ήταν ότι είχε ξυπνήσει κρύα και τώρα, καθώς κρατούσε το παιδί στην αγκαλιά του σκεπτόμενος την δική του κόρη, ξέμενε γρήγορα από χρόνο για να την σώσει. Το ασθενοφόρο έφτασε στο νοσοκομείο, όπου, στις 9:56 το πρωί, διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο Σπανγκ ήταν αποσβολωμένος και το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ήταν η οικογένειά της. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει την αιτία του θανάτου της. Ή ότι θα ήταν το πρώτο από πολλά επεισόδια φρίκης που οι ΗΠΑ δε θα ξεχνούσαν ποτέ.
Όντας επικεφαλής της ΜΕΘ στο Northwest Community Hospital στο προάστιο Arlington Heights του Σικάγο, η βάρδια του Δρ Τόμας Κιμ ξεκίνησε όπως κάθε άλλη. Ήταν μεσημέρι όταν οι νοσοκόμοι έφεραν τον αναίσθητο 27χρονο ταχυδρομικό υπάλληλο Άνταμ Τζάνους. Οι νοσηλευτές ανέφεραν ότι ο Τζάνους είχε βγει για να αγοράσει κάποιο φάρμακο για τον πονοκέφαλο, επέστρεψε σπίτι και, λίγα λεπτά αργότερα, σωριάστηκε στο πάτωμα.
Ο Κιμ και η ομάδα του προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, ωστόσο δεν κατάφεραν τίποτα. Ο έμπειρος γιατρός απορούσε πώς αυτός, ο κατά τα άλλα, υγιής άνδρας είχε πέσει ξαφνικά σε κώμα. Έφταιγε κάτι που είχε φάει ή, μήπως ήταν μια βίαιη αλλεργική αντίδραση σε κάτι; Ήξερε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει ένα τεράστιο έμφραγμα ή εγκεφαλική αιμορραγία, παρόλο που θα ήταν μια σημαντική ανωμαλία για κάποιον τόσο νέο και υγιή.
Μέσα σε δύο ώρες, ο Τζάνους εξέπνευσε, οπότε ο Κιμ έπρεπε να ενημερώσει τα σοκαρισμένα μέλη της οικογένειάς του που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο. Η οικογένεια -οι μετανάστες γονείς του, ο μικρότερος αδερφός του Στάνλεϊ και η σύζυγός του, Τερέζα, και ο μεγαλύτερος αδελφός της Τερέζα, Γουάλι- είπε στον Κιμ ότι δεν είχαν ιδέα τι προκάλεσε τον θάνατό του. Τη μια στιγμή ήταν απολύτως καλά και την επόμενη ήταν κρύος. Δεν είχε φάει τίποτα το ασυνήθιστο.
Αργότερα την ίδια μέρα, και ενώ ο Κιμ ετοιμαζόταν να πάει στο σπίτι του μετά από μια δύσκολη βάρδια, του είπαν ότι ένα άλλο μέλος της οικογένειας Τζάνους μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ. Υπέθεσε ότι ήταν ο πατέρας του νεκρού, επειδή νωρίτερα είχε παραπονεθεί για πόνους στο στήθος, κάτι που φαινόταν λογικό καθώς, το σοκ από τον ανεξήγητο θάνατο του γιου του, έπρεπε να είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Ο Κιμ αποφάσισε να μείνει.
Τα νέα όμως ήταν πολύ χειρότερα απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι των Τζάνους, οι νοσηλευτές βρήκαν τον Στάνλεϊ, κρύο και στο πάτωμα. Λίγο μετά την επιστροφή της οικογένειας από το νοσοκομείο, είχε καταρρεύσει ξαφνικά. "Είναι το ίδιο πράγμα! Είναι ακριβώς όπως το πρώτο", φώναξε ένας από αυτούς. Η οικογένεια στεκόταν με τρόμο καθώς οι νοσηλευτές δεν μπορούσαν να επαναφέρουν τον Στάνλεϊ και τον προετοίμαζαν για την ΜΕΘ. Αυτό που είχε ξεκινήσει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, φαινόταν πλέον σίγουρο ότι θα τους έπαιρνε χωρίς εξήγηση ακόμη ένα από τα αγαπημένα μέλη της οικογένεια. Και τότε, σε μια στιγμή, καθώς ο Στάνλεϊ ήταν στο φορείο, σωριάστηκε δίπλα του η 20χρονη σύζυγός του.
Η Τερέζα έφτασε στο νοσοκομείο σε κώμα και, λίγο αργότερα, πέθανε ο Στάνλεϊ. Ο Δρ. Κιμ είχε μείνει άναυδος. Λίγες ώρες νωρίτερα, αυτοί οι δύο νέοι ήταν εντελώς καλά. Αντιμέτωπος πλέον με δύο νεκρούς, έναν τρίτο μέλος που δεν μπόρεσε να επαναφέρει και μια οικογένεια που αναρωτιόταν ποιος θα ήταν επόμενος, ξεκίνησε τη δράση, δίνοντας εντολή να νοσηλευτούν προληπτικά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Υποψιαζόμενος αλλαντίαση (βαριά τοξική δηλητηρίαση), έστειλε τους νοσηλευτές στο σπίτι των Τζάνους για να μαζέψουν οτιδήποτε μπορούσε να φάει ή πιει κάποιος. Επίσης, τους είπε να φέρουν το περιεχόμενο του ντουλαπιού φαρμάκων. Για τον Κιμ, η πιο ενοχλητική πτυχή ήταν ότι κανείς δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα πριν την κατάρρευση. Ήταν σαν να είχαν χτυπηθεί όλοι από ένα είδος αόρατου κεραυνού.
Όταν οι νοσοκόμοι επέστρεψαν από το σπίτι με ότι τους είχε ζητήσει, ο Δρ Κιμ δεν βρήκε τίποτα κακό. Εξέτασε το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού Tylenol , αλλά δεν είχε κανένα λόγο να υποψιαστεί υπερβολική δόση καθώς, όταν κοίταξε το περιεχόμενό του, είδε ότι είχαν καταναλωθεί μόνο μερικές κάψουλες. Δεν υποψιάστηκε δηλητηρίαση επειδή κανένα από τα θύματα δεν είχε εμφανίσει τα συνήθη συμπτώματα της αναγούλας ή του εμετού που το συνοδεύουν. Τηλεφώνησε στο γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας για να δει αν υπήρχαν παρόμοια περιστατικά, αλλά δεν είχε αναφερθεί τίποτα. Έστειλε έναν ειδικό στο σπίτι για να αποκλείσει τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Ένας από τους νοσηλευτές ανέφερε ότι, νωρίτερα την ίδια μέρα, ένα νεαρό κορίτσι, η Μαίρη Κέλερμαν, είχε πεθάνει. Και το μικρό κορίτσι είχε πάρει Tylenol. Όταν όμως ο Κιμ ρώτησε αν ήταν υπερβολική δόση, του είπαν όχι. Αμέσως ζήτησε το μπουκάλι που είχε χρησιμοποιήσει το κοριτσάκι. Ίσως, σκέφτηκε, αν καταλάβαινε αρκετά γρήγορα τι συμβαίνει, η Τερέζα μπορούσε να σωθεί.
Καθώς ο Κιμ πάλευε για μια απάντηση, οι θάνατοι στην πόλη συνέχισαν. Μια μητέρα στο προάστιο του Γουίνφιλντ, η Μαίρη Ράινερ, είχε πάρει ανοίξει το κουτί με τα φάρμακά της και, λίγο μετά, έπεσε σε κώμα. Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε πάει για ψώνια.
Γύρω στις 6:30 μ.μ., η Μαίρη ΜακΦάρλαντ βγήκε από την τουαλέτα στο γραφείου όπου εργαζόταν στο δυτικό άκρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα, η 31χρονη γυναίκα είχε παραπονεθεί για πονοκέφαλο. Καθώς επέστρεφε στο γραφείο της, έπεσε ξαφνικά στο πάτωμα και έπεσε σε κώμα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο.
Ο Κιμ έμαθε ότι ένας ντετέκτιβ που είχε πάει στο σπίτι της Κέλερμαν είχε πάρει το μπουκάλι με τα Tylenol. Όταν στο αστυνομικό τμήμα δεν ενδιαφέρθηκε κανείς γι' αυτό, αποφάσισε, αντί να το πετάξει, να το κρατήσει στο συρτάρι του γραφείου του για μελλοντική χρήση. Αυτό το μπουκάλι μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου ο Κιμ εξέτασε το περιεχόμενό του και δεν βρήκε τίποτα κακό. Άρχισε να καλεί ειδικούς επί θεμάτων δηλητηρίασης σε όλη τη χώρα. Ένας από αυτούς είπε ότι οι τέσσερις περιπτώσεις έμοιαζαν με δηλητηρίαση από κυάνιο.
Η ιδέα ήταν πειστική, αλλά, εν μέρει, εντελώς γελοία ταυτόχρονα. Πώς βρέθηκε το κυάνιο στο Tylenol και πώς μπόρεσαν οι Τζάνους και Κέλερμαν, που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, να το καταπιούν και οι δύο την ίδια μέρα; Ο Κιμ αποφάσισε να στείλει δείγματα αίματος και ούρων του Στάνλεϊ και της Τερέζα σε ένα εργαστήριο. Εκμυστηρεύτηκε σε έναν συνάδελφό του ότι ήλπιζε ότι κανείς δε θα ερευνούσε τους χειρισμούς του στην υπόθεση, επειδή η ιδέα να παραγγείλει τεστ κυανίου σε δύο ασθενείς ήταν τόσο πρωτόγνωρη, που ανησυχούσε ότι θα κατέληγε να φανεί ανόητος. Ο κόσμος όμως έπαιρνε το παυσίπονο και πέθαινε. Υπήρχε μολυσμένο Tylenol στα ράφια των καταστημάτων; Αν ναι, πότε θα ήταν το επόμενο άτομο;
Γύρω στις 8 το απόγευμα, η 35χρονη αεροσυνοδός Πάουλα Πρινς επέστρεψε σπίτι της στο Σικάγο με πτήση από το Λας Βέγκας. Δεν ένιωθε πολύ καλά. Την επόμενη ημέρα θα πετούσε ξανά, οπότε, όταν έμαθε ότι μια φίλη που θα συναντούσε εκείνο το βράδυ θα καθυστερούσε, αποφάσισε να το ακυρώσει και να πάει σπίτι της. Στη διαδρομή, σταμάτησε να πάρει ένα μπουκάλι Extra Strength Tylenol. Μόλις μπήκε στο σπίτι, έβαλε την πιζάμα της, έβαλε κρέμα στο πρόσωπό της και πήρε μερικές κάψουλες. Αμέσως μετά, έπεσε στον διάδρομο. Ζούσε μόνη της, οπότε δεν ήταν κανείς εκεί για να ζητήσει βοήθεια.
Οι Τσάβες και Σουάνσον, οι οποίοι νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχαν ανακαλύψει το κουτί με τα πεταμένα χάπια, έμαθαν τα νέα για πιθανή σχέση μεταξύ των θανάτων και του φαρμάκου. Μόλις το άκουσαν, είπαν στον επικεφαλής τους για το περίεργο περιστατικό με τα ανεξήγητα -αλλά βραχύβια- συμπτώματά τους νωρίτερα εκείνο το πρωί. Έστειλαν αμέσως ερευνητές στο πάρκινγκ. Τα κουτιά όμως είχαν εξαφανιστεί -εκτός από μερικές άδειες κάψουλες και λίγη λευκή σκόνη.
Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, 7,5 ώρες αφότου υποτίθεται ότι είχε επιστρέψει σπίτι του, ο Κιμ έλαβε μια κλήση από το εργαστήριο που έλεγε ότι είχαν ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα κυανίου στο αίμα του ζεύγους Τζάνους. Τηλεφώνησε αμέσως και ξύπνησε τον επικεφαλής του εργαστηρίου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι εξετάσεις ήταν ακριβείς.
Αμέσως, ο Δρ τηλεφώνησε στο γραφείο του ιατροδικαστή. "Πλέον, μπορώ να σας πω ότι πιθανότατα αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από κυάνιο. Όταν οι ιατροδικαστές αναλύσουν τις κάψουλες Tylenol, ζητήστε τους να ελέγξουν για κυάνιο". Λίγο αργότερα, η Μαίρη ΜακΦάρλαντ πέθανε στο Good Samaritan Hospital.
Ήταν πλέον τρομακτικά ξεκάθαρο -αλλά ακόμα ευρέως άγνωστο- ότι τα συγκεκριμένα παυσίπονα -που βρίσκονταν παντού- ήταν ωρολογιακές βόμβες.
Όταν ξημέρωσε, ο ιατροδικαστής της κομητείας, Δρ Ρόμπερτ Στέιν, κάλεσε βιαστικά μια συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι είχε εντοπιστεί κυάνιο στο Tylenol και ότι υπήρχε λόγος να πιστεύουν ότι το προϊόν είχε παραβιαστεί σε μεγάλη κλίμακα. Ζήτησε την άμεση διακοπή της χρήσης του μέχρι νεοτέρας. Στις 9:03 το πρωί, η Μαίρη Ρέινερ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δηλώθηκε νεκρή.
Ο Δρ. Κιμ, καθώς επέστρεφε στη δουλειά, έχοντας πάει για λίγο σπίτι για να ξεκουραστεί και να αλλάξει, άκουσε τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του. Έξι άνθρωποι ήταν νεκροί. Προσπαθούσε ακόμη να σώσει την Τερέζα, αν και δυστυχώς, η κατάστασή της παρέμενε αμετάβλητη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου