Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 31, 2024

Ο γιατρός μιας 114χρονης αποκαλύπτει αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο

Η Pearl Berg ήταν ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο στα 114. Ένας από τους γιατρούς της είπε ότι δεν είχε αυστηρή ρουτίνα υγείας, αλλά ότι οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις τη βοήθησαν να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή.

Ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο τα κατάφερε πέρα ​​από τον αιώνα χωρίς αυστηρή δίαιτα με σαλάτες και βότανα, ακριβά συμπληρώματα ή ακόμα και μια συγκεκριμένη ρουτίνα άσκησης.


Η Pearl ήταν 114 ετών όταν πέθανε τον Φεβρουάριο, καθιστώντας την το τρίτο γηραιότερο άτομο στις ΗΠΑ και το ένατο γηραιότερο στον κόσμο, σύμφωνα με την Gerontology Research Group. 


Το εξαιρετικό με την ηλικία της και την εντυπωσιακή υγεία της κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ήταν το πόσο συνηθισμένη ήταν η ζωή της, σύμφωνα με τον Δρ Jeremy Lorber, αιματολόγο-ογκολόγο στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Berg.


«Αυτό που βρήκα κάπως αξιοσημείωτο ήταν ότι δεν υπήρχε κάτι περίεργο ή ασυνήθιστο που έκανε ή δεν έκανε», είπε στο Business Insider. «Φαινόταν απλώς,  σαν να προσπάθησε να ζήσει τη ζωή στο έπακρο».


Η παράταση της διάρκειας ζωής είναι μεγάλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, με παράδειγμα τα σχήματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και την τεχνολογία αιχμής που διαφημίζονται από επιχειρηματίες με εμμονή με τη νεολαία, όπως ο Bryan Johnson. Από τις κλινικές μακροζωίας έως τα μοντέρνα συμπληρώματα διατροφής, οι επωνυμίες (και οι influencers) σπεύδουν να επωφεληθούν από την επιθυμία μας να αναβάλουμε το αναπόφευκτο — ακόμα κι αν έχουμε λιγότερη δύναμη από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε όταν πρόκειται για αναβολή του θανάτου.


«Πολλά είναι η τύχη - δεν επιλέγουμε τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον έλεγχο που έχουν».


Αντίθετα, η Berg είχε μια ευέλικτη, κοινή λογική προσέγγιση στον τρόπο ζωής της, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για γλυκές λιχουδιές, είπε ο γιος της Robert σε μια δήλωση.


«Δεν κάπνιζε ποτέ, έπινε μια γουλιά κρασί το πολύ μια φορά την εβδομάδα, έπινε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, κάθε πρωί, έτρωγε πολύ λίγα λιπαρά φαγητά και έτρωγε μόνο μια μικρή ποσότητα επιδόρπιου», είπε. «Αν και, όταν ήταν 102 ετών, κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς άρθηκαν – ήθελε επιδόρπιο κάθε μέρα – και στα 106 της ζητούσε καραμέλα κάθε πρωί και απόγευμα».


Αυτό που ξεχώριζε στη ρουτίνα της ήταν η συνήθεια της να διατηρεί ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και την αίσθηση του σκοπού, να παραμένει αφοσιωμένη στην κοινότητα μέσω της συναγωγής της, των συλλόγων βιβλίου, της εθελοντικής εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων.


Ενώ οι βασικές συνήθειες υγείας, όπως το να μην καπνίζεις ή να πίνεις, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, η μακροζωία αφορά λιγότερο έναν μεμονωμένο παράγοντα και περισσότερο για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και τη διατήρηση της δέσμευσης με τον κόσμο γύρω σου, καθώς το να γερνάς μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αίσθηση απομόνωσης, είπε ο Lorber.


«Ενίσχυσε κάπως τη σκέψη μου ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό πράγμα να κάνω ή να μην κάνω», είπε. «Τα πράγματα που εντόπισα σε αυτήν και σε άλλους ασθενείς που ζουν πολύ και ζουν καλά είναι η διατήρηση του σκοπού, οι φιλίες, το να δοκιμάζεις νέα πράγματα στη ζωή σου».


Γιατί οι υγιείς σχέσεις και οι απλές ρουτίνες είναι καλές για μεγάλη διάρκεια ζωής


Όπως υποδηλώνει το παράδειγμα του Berg, μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές για μια μακρά, υγιή ζωή είναι δωρεάν. Συνήθειες όπως η διατήρηση ισχυρών σχέσεων, η αφιέρωση χρόνου για χαλάρωση και η τακτική, ήπια άσκηση όπως το περπάτημα, τα παιχνίδια με την οικογένεια ή η κηπουρική έχουν συσχετιστεί σταθερά με καλύτερες πιθανότητες να ζήσεις έως τα 100 (ή μεγαλύτερα).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου