Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 02, 2024

Το Νταρφούρ δέχεται επίθεση

Φίλες, φίλοι,

To Σουδάν είναι μια κόλαση επί Γης.

Ένας γενοκτονικός στρατός έχει βιάσει και σφάξει χιλιάδες

ανθρώπους. Υπάρχουν αποδείξεις για παιδιά-στρατιώτες που σκοτώνονται πολεμώντας, και για ομαδικούς τάφους στην έρημο.


Τώρα δέχεται επίθεση η πρωτεύουσα του Νταρφούρ, όπου σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι. Οι ειδικοί το αποκαλούν «παγίδα θανάτου».


Απερίγραπτη φρίκη εκτυλίσσεται με τη σχεδόν απόλυτη σιωπή των μέσων ενημέρωσης. Το Σουδάν έχει μπλοκάρει το ίντερνετ, κι έχει συλλάβει ντόπιους δημοσιογράφους, ενώ έχει αποκλείσει τους ξένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη κάλυψη απ’ τα μέσα ενημέρωσης ή πίεση στις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.


Αλλά μια μικρή ομάδα που ερευνά εγκλήματα πολέμου έχει καταφέρει να καταγράψει συγκλονιστική βία χρησιμοποιώντας έναν πρωτοποριακό συνδυασμό δορυφορικών εικόνων και μαρτυριών. Η έρευνά τους έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ειδήσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις, συμβάλλοντας στην επιβολή κυρώσεων σε ορισμένους απ’ τους ενόχους.


Παρόλα αυτά, με την επίθεση στο Νταρφούρ σε εξέλιξη, η ομάδα αυτή είναι πιο αναγκαία από ποτέ, και χρειάζεται επειγόντως πόρους για να συνεχίσει.


Αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς συνεισφέρουμε, μπορούμε να στηρίξουμε το πολύτιμο έργο τους και να χρηματοδοτήσουμε έρευνες και πολιτική πίεση. Μαζί μπορούμε να δώσουμε σε δημοσιογράφους, κυβερνήσεις κι εισαγγελείς τα στοιχεία που χρειάζονται για να αναλάβουν δράση. Επίσης η δωρεά σου θα στηρίξει εκστρατείες του Avaaz για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλο τον κόσμο.


Βοήθησε να σταθούμε στο πλευρό τρομοκρατημένων οικογενειών που κινδυνεύουν απ’ τα πυρά. Στήριξε με ό,τι μπορείς για να βοηθήσουμε να έρθει στο φως η φρίκη στο Σουδάν:


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 15€
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει δημιουργήσει μια απ’ τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, και το να τραβήξουμε τη δημόσια προσοχή πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι απλά το πρώτο βήμα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι αρκετό.

Αλλά αυτή η στρατηγική έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν. Το 2004, μια μαζική εκστρατεία ευαισθητοποίησης έβαλε τη γενοκτονία που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Νταρφούρ στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, σώζοντας ζωές. Παρόλα αυτά 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε και δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.

Αν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές μπορούμε: 
Να χρηματοδοτήσουμε τη δορυφορική παρακολούθηση των στρατευμάτων σε πραγματικό χρόνο, να αποκαλύψουμε τους ξένους παράγοντες που τροφοδοτούν αυτές τις θηριωδίες και να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για την προστασία των αμάχων προειδοποιώντας μέσα ενημέρωσης και κυβερνήσεις, 
Να εντείνουμε την πίεση στις κυβερνήσεις παντού, ενώ παράλληλα να απαιτήσουμε επείγουσα παρέμβαση του ΟΗΕ, απ’ το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι ανθρωπιστικές ομάδες,
Να χρηματοδοτήσουμε μια επιχείρηση διεθνών μέσων ενημέρωσης για την καταγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης και την κάλυψη της γενοκτονικής βίας απ’ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία,
Να δημιουργήσουμε ένα ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που, όταν χρειάζεται, θα στηρίζει εκστρατείες για την προστασία των αμάχων που παγιδεύονται σε πολέμους. 
Αυτή είναι η ευκαιρία μας να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα σ’ αυτή τη φρίκη που εκτυλίσσεται, χρηματοδοτώντας δράση που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γενοκτονίας και να σώσει ζωές. Αν όλες κι όλοι στηρίξουμε με ένα μικρό ποσό θα κάνει τεράστια διαφορά.
Το Avaaz έχει βοηθήσει να σπάσει η σιωπή γύρω απ’ τις σφαγές αμάχων στη Συρία, την Υεμένη και την Ουκρανία. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για το Σουδάν, ώστε να μπορούμε πραγματικά να πούμε: ποτέ ξανά.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Camille, Bert, Kaitlin, Will, John, Marigona, Shayna, Mike, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος, όπως εσύ. Δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.


Σημείωση: Μέλη του Avaaz ήδη χρηματοδοτήσαμε ορισμένες απ’ τις έρευνες που αναφέρουμε σ’ αυτό το email, οι οποίες καλύφθηκαν απ’ τα ακόλουθα μέσα: BBC, Al Jazeera, The Economist, Reuters, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, NBC, The Guardian, Der Spiegel, Foreign Policy, Refugees International, Global Centre for the Responsibility to Protect, Human Rights Watch, The Globe and Mail, The New Humanitarian, Libération, Le Point, PassBlue, The New Arab, Sudan Tribune, Ayin.\\







Περισσότερες πληροφορίες:
Σουδάν: Εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν εξαιτίας του πολέμου (euronews)
Σουδάν: Τουλάχιστον 85 νεκροί σε κάπου 10 ημέρες μαχών στην Ελ Φασέρ (ΘΕΜΑ)
ΟΗΕ για Σουδάν: «Μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στον κόσμο» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)Αγγλικά:
Μια σφαγή απειλεί το Νταρφούρ - ξανά (The New York Times)
Κανείς δεν είναι ασφαλής καθώς κλιμακώνονται οι φονικές μάχες στο Ελ Φασέρ του Βόρειου Νταρφούρ (MSF)
Ένα χρόνο μετά, ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν είναι μια "ξεχασμένη κρίση (Bloomberg)
Καθώς η πείνα απειλεί το Σουδάν, οι πεινασμένοι τρώνε χώμα και φύλλα (Reuters)
Αίγυπτος, Κουβέιτ ζητούν τον τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων στο Σουδάν (Sudan Tribune)










Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με 70 εκατομμύρια μέλη που κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η κεντρική μάς ομάδα λειτουργεί από 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 22γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook, το X ή το or Instagram.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου