Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 02, 2024

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Να μπει οριστικό τέλος στον κακοποιητικό λόγο

Συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητούν οι “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο” προκειμένου να σταματήσει ο κακοποιητικός λόγος σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η Στέλλα Μπελιά μιλά

Να μπει ένα οριστικό τέλος στον κακοποιητικό λόγο στον οποίο έχουν εκτεθεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εντός τηλεοπτικών και ευρύτερα δημοσιογραφικών χώρων, ζητούν οι “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο” και επιθυμούν συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.


«Βρισκόμαστε καθημερινά σε κατάσταση υπεράσπισης του αυτονόητου. Να πρέπει να απαιτήσουμε ως λοατκι+ άτομα να μας αναγνωρίζεται τουλάχιστον το δικαίωμα του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα.


«Δεδομένου ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τα λοατκι + πρόσωπα έχουμε εκτεθεί σε δημόσιο κακοποιητικό λόγο, και εντός τηλεοπτικών και ευρύτερα δημοσιογραφικών χώρων , με αποτέλεσμα όχι μόνο της υπέρβαση της δεοντολογίας αλλά και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας και την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μας, ζητούμε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με την ελπίδα ότι θα συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού στο τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό πεδίο έκφρασης», συνεχίζουν οι “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο” στην ανακοίνωσή τους.

«Ζητάμε να επικοινωνήσουμε με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να εξηγήσουμε τι μπορεί να είναι ελευθερία του λόγου και άποψη και τι δεν μπορεί να είναι άποψη. Να καταλάβουν ότι “το θέλω να φιλοξενήσω και την αντίθετη άποψη” δεν στέκει πάντα. Δεν μπορεί να είναι άποψη να βρίζουν εμάς, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας. Αν αυτό το έκανα εγώ θα μου έκαναν μήνυση. Δεν είμαστε δικομανείς αλλά τι να πω ίσως να πρέπει να κινηθούμε κι εμείς έτσι», λέει η Στέλλα Μπελιά, ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”. 


Όπως εξηγεί η κ. Μπελιά, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται «και από πολιτικούς και από εκπροσώπους της εκκλησίας και από άλλους ανθρώπους γενικότερα. Η συζήτηση αφορά το πώς εγώ, σαν άνθρωπος μπορώ να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου όταν ακούω βρισιές και αυτό είναι εντάξει, είναι απλά μία Τρίτη».

«Δεν είναι ότι τα ακούω εγώ και επηρεάζομαι γιατί είμαι ενδυναμωμένη, αλλά το ακούν τα παιδιά μου που κι αυτά είναι ενδυναμωμένα γιατί είναι πια 17 χρονών, τα ακούνε όμως κι άλλοι άνθρωποι που μετά πάνε και δέρνουν τα παιδιά τους και τα στέλνουν στο νοσοκομείο επειδή είπαν την αλήθεια τους», η επικεφαλής των “Οικογενειών Ουράνιο Τόξο”.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση των “Οικογενειών Ουράνιο Τόξο”

“Εκ μέρους των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο Βρισκόμαστε μόλις μερικούς μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γαμο. Εντούτοις, παρα την θεσμοθέτησή του, που αποκλειστικό σκοπό είχε την αναγνώριση δικαιωμάτων πολιτών και ειδικότερα λοατκι + προσώπων, βρισκόμαστε καθημερινά σε κατάσταση υπεράσπισης του αυτονόητου. Να πρέπει να απαιτήσουμε ως λοατκι+ άτομα να μας αναγνωρίζεται τουλάχιστον το δικαίωμα του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο βασικότερος σύμμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας είναι η δημοσιογραφία, που οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Δεδομένου ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τα λοατκι + πρόσωπα έχουμε εκτεθεί σε δημόσιο κακοποιητικό λόγο, και εντός τηλεοπτικών και ευρύτερα δημοσιογραφικών χώρων, με αποτέλεσμα όχι μόνο της υπέρβαση της δεοντολογίας αλλά και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας και την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μας, ζητούμε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με την ελπίδα ότι θα συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού στο τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό πεδίο έκφρασης. Να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος, και να μπει ένα οριστικό τέλος στον κακοποιητικό λόγο με τη χάραξη κοινών ορίων και αρχών”. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου