Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 05, 2024

Καταστροφές από την κακοκαιρία «Κασσάνδρα» στην Αιτωλοακαρνανία – Κλειστοί δρόμοι – Αποκόπηκαν χωριά

Η έντονη κακοκαιρία «Κασσάνδρα», που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, άφησε πίσω της εκτεταμένες καταστροφές, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε κατοικίες, υποδομές και καλλιέργειες. Σφοδρές βροχοπτώσεις χτύπησαν κυρίως την περιοχή βόρεια του νομού, με τις ζημιές να είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε χωριά όπως το Ρίβιο, Μπαμπαλιό, Μαλεσιάδα, Αμοργιανοί, Πετρώνα, Βαρετάδα και την ευρύτερη περιοχή.
 




Ρίβιο: Η μανία της φύσης «παρέσυρε» τα πάντα
Στο Ρίβιο, το σκηνικό είναι δραματικό. Ο τεράστιος όγκος νερού που κατέβηκε από το όρος Πεταλάς παρέσυρε οικίες και καλλιέργειες, με τις ελιές να ξεριζώνονται λίγες μόνο μέρες πριν από τη συγκομιδή τους, προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στους αγρότες της περιοχής. Το τοπίο μοιάζει με «βομβαρδισμένο» καθώς το νερό δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του.

Δρόμοι κομμένοι και αποκλεισμένοι κάτοικοι
Η καταστροφική κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Η Εθνική Οδός Αμφιλοχίας – Αγρινίου παραμένει κλειστή στο Ρίβιο μέχρι και τις 10:00 το πρωί, με τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης. Στο Μπαμπαλιό, ο δρόμος είναι ενώ η γέφυρα που συνδέει τους Αμοργιανούς με το Μαλατέικο έχει καταστραφεί, αφήνοντας τους κατοίκους αποκλεισμένους και σε απόγνωση.

Σημαντικές ζημιές και σε άλλα χωριά
Ζημιές σημειώθηκαν και σε χωριά όπως η Μαλεσιάδα, η Πετρώνα και η Βαρετάδα, ενώ στο Στράτο η Εθνική Οδός παραμένει κλειστή.
Κατολισθήσεις στην Ιόνια Οδό: Κίνδυνος στους δρόμους
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και στην Ιόνια Οδό, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση στο 88ο χιλιόμετρο της διαδρομής Αντιρρίου-Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να κλείσει το οδικό τμήμα. Φερτές ύλες και μεγάλες πέτρες έχουν καλύψει το δρόμο, ενώ συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα για την απομάκρυνσή τους. Η κατολίσθηση προκάλεσε δύο τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς, ενώ οι αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Η πολιτική προστασία και οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ασταθείς και υπάρχει φόβος για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Η κακοκαιρία «Κασσάνδρα» άφησε το στίγμα της στην Αιτωλοακαρνανία, με τις πληγές να παραμένουν ανοιχτές και τις ζημιές να απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου