Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 05, 2024

Ένα κρεββάτι και μια κούνια στη γωνιά…….

Με 15 χιλιαρικάκια,χορεύεις «Δραπετσώνα» μπροστά στους Βυζαντινούς!!!

Με τη βούλα της πολιτιστικής κυράς…..

Σκεφτείτε..

Με τα διπλάσια ή και παραπάνω μπορεί και τα Βυζαντινα , να χόρευαν και μπροστά σου τσιφτετέλια… Με το παρά μου , και τη κυρά , που λέει και η παροιμία!!!

Κι αν είναι μουσαντένια ( πλέον) η πριγκιπική ιδιότητα για την απόγονο του Γεωργίου του Ά ,αυτό είναι μικρής ως φαίνεται,σημασίας..

Φοβερά, τρομακτικά , προκλητική η ιδέα , που έγινε δυστυχώς και πραγματικότητα,, να στήσουν χοροστάσι γάμου στον εξωτερικό χώρο του βυζαντινού μουσείου..

Οι χαρακτηριστικές εικόνες της αυστηρότητας του ύφους της βυζαντινής τεχνοτροπίας μπερδεμένες με τα «ώπα» των χορευτών του ζειμπέκικου πάνω στην μελωδία και τον στίχο του τραγουδιού της της φτωχολογιάς και της καταφρόνιας… Ώστε..

«Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί»..

Ποιοί;

Αυτοί που τρώνε με χρυσά κουτάλια από τότε που γεννήθηκαν…..

«Η Δραπετσώνα»….

Το θρυλικό τραγούδι της μουσικής του τιτάνα Μίκη και του αξεπέραστου Τάσου Λειβαδίτη!!!

Έχει τη μεγάλη ιστορία του αυτό το τραγούδι ..

Το 1960 , στο πλαίσιο επιχειρήσεων της αστυνομίας για να κάμψει την άρνηση των κατοίκων της Δραπετσώνας να εγκαταλείψουν τις προσφυγικές τους παράγκες, έγιναν μεγάλες συμπλοκές μεταξύ των κατοίκων της Πειραϊκής συνοικίας και των οργάνων της αστυνομίας … Ο Μικης πήγαινε για ηχογράφηση του «Μάνα μου και Παναγιά»… Με το που έμαθε τα νέα, το μουσικό μυαλό άρχισε να δουλεύει συνθέτοντας την την μελωδία του τραγουδιού !!!

Έπειτα , τηλεφώνησε στον Λειβαδίτη και τον παρακάλεσε να κάνει τον στίχο -ποίημα… Έτσι γεννήθηκε η Δραπετσώνα!!!

Το τραγούδι σταθμός στα μουσικά δημιουργήματα του Θεοδωράκη και στην στιχουργία του Λειβαδίτη !!!

Πρέπει να τονιστεί ότι οι επιχειρήσεις των ανδρών τήρησης τάξης, έπεσαν στο κενό, γιατι η κυβέρνηση θυρυβηθείσα, ανέστειλε την επιχείρηση, οι πρόσφυγες νίκησαν!!!

Ελάχιστοι εγκατέλειψαν τον συνοικισμό!!!!

«Πάρ´το στεφάνι μας , πάρ´ το γεράνι μας» Το στεφάνι , το συμβολο της ενωσης του γάμου, στο εικονοστάσι !!!

Τόση η αντίληψη της ιερότητας !!!

Σαν εφέστιος θεός !!!

Μαζί στη φυγή από την εστία !!!

Και το γεράνι , μαζί …

Το στόλισμα της φτωχικής παράγκας και του ελάχιστου οικοπέδου , ναι κι αυτό μαζι!!!

Να μην το μολύνουν ξένα χέρια κι αλλότρια ποτίσματα… Σ´αυτη, λοιπόν την ατμοσφαιρα που βγάζει το επικό δημιούργημα , θέλησε η πολύφερνη νύφη να φέρει τις βόλτες της , με βήματα ξένα προς την ιερότητα της σημασίας των μηνυμάτων του… Και να πούμε , ισως και το πικρότερο… Σάματις και να γνωρίζει η..πριγκίπισα κατά που πέφτει η Δραπετσώνα….

Και παράγκα μπορεί και να μην είδαν , ποτε, τα μάτια της … Και κάπου εκεί τα βυζαντινά με τα νευρα τεντωμένα , δυσκολα κρατιούνταν αποτην έκρηξη ….

Η κ. Υπουργός , ίσως και να μην γνώριζε για το χορευτικό παραλήρημα που θα ακολουθούσε ,άλλως δεν θα έδινε άδεια χρήσης του ιστορικού χώρου..

Έτσι θέλουμε να νομίζουμε…..

Αλλά και η τιμή….

15χιλιάρικα μόνο…

Αφού δόθηκε και δόθηκε, ας έμπαινε και ένα κόστος αντάξιο του χώρου αλλά της πριγκιπικής ζεϊμπεκιάς… Σκεφτείτε να πήγαινε σε κανα μαγαζί πόσο θα της κόστιζε ο χορός….

Αφού κάνουμε την ψυχοπόνια ας αποκομίσουμε κι όσο πρέπει-συμφέρει ….

Νισάφι, πια, με τις τσίπικες παραχωρήσεις ….

Και η «Δραπετσώνα» ΔΕΝ προσφέρεται για τέτοιες ιστορίες….

Τελεία και παύλα ……


Θ.Κ

3/10/24

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου