Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 25, 2024

Η εξομολόγηση του βασιλιά Καρόλου από την Σαμόα – Γιατί κάποιοι απογοητεύτηκαν


 Σε μία ζεστή ομιλία από την Σαμόα ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε για την Κοινοπολιτεία και το «επώδυνο παρελθόν» της Βρετανίας αλλά απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στο καθεστώς της δουλειάς κατά την διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του παρελθόντος της Βρετανίας, ενώ απέφυγε τις εκκλήσεις να ασχοληθεί άμεσα με τις αποζημιώσεις για τη δουλεία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Κοινοπολιτείας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε … να πάρουμε τα μαθήματά του».

Ο μονάρχης της Βρετανίας μιλούσε σε ηγέτες που εκπροσωπούσαν 56 χώρες της Κοινοπολιτείας στη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (Chogm) στο κράτος της Σαμόα στον Ειρηνικό, για πρώτη φορά μετά την άνοδο του στον βρετανικό θρόνο.

Στην ομιλία του, ο Βρετανός βασιλιάς αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική κρίση, στις προκλήσεις για την ανάπτυξη και απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ.


Ορισμένοι ηγέτες που συμμετείχαν στην σύνοδο ήλπιζαν ότι ο βασιλιάς, Κάρολος θα χρησιμοποιούσε την ομιλία του για να ζητήσει συγγνώμη για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας και θα υπήρχε η δέσμευση για μία συζήτηση σχετικά με επανορθώσεις. Ο βασιλιάς Κάρολος αν και αναγνώρισε τις ανησυχίες των ηγετών για την δουλειά δεν αναφέρθηκε άμεσα στο θέμα.


«Ακούγοντας ανθρώπους σε όλη την Κοινοπολιτεία, καταλαβαίνω ότι οι πιο οδυνηρές πτυχές του παρελθόντος μας εξακολουθούν να έχουν απήχηση. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την ιστορία μας για να μας καθοδηγήσει να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο μέλλον», δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος.

Και συνέχισε: «Όπου υπάρχουν ανισότητες … πρέπει να βρούμε τους σωστούς τρόπους και τη σωστή γλώσσα για να τις αντιμετωπίσουμε. Καθώς κοιτάμε γύρω από τον κόσμο και εξετάζουμε τις πολλές και βαθιά ανησυχητικές προκλήσεις του, ας επιλέξουμε μέσα στην οικογένεια της Κοινοπολιτείας μας, τη γλώσσα της κοινότητας και του σεβασμού και ας απορρίψουμε τη γλώσσα της διαίρεσης».

Μάλιστα σε μία έμμεση αναφορά στην μάχη που δίνει με τον καρκίνο ο βασιλιάς Κάρολος συγκίνησε όταν είπε ότι θα προσπαθήσει να είναι στο πλευρό της Κοινοπολιτείας για όσα χρόνια του δώσει ο Θεός.


«Από την πλευρά μου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι για όσα χρόνια και αν μου χαρίσει ο Θεός, θα είμαι μαζί σας και με τους ανθρώπους της Κοινοπολιτείας σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ας διδαχθούμε από τα μαθήματα του παρελθόντος. Ας είμαστε υπερήφανοι για το ποιοι είμαστε σήμερα. Και μαζί, ας σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον αρμονίας με τη φύση και μεταξύ μας, που αξίζει στα παιδιά και τα εγγόνια μας», τόνισε ο βασιλιάς, Κάρολος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου