Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 14, 2024

Ντέιβιντ Μένσερ: «Ακούμε τους εταίρους μας στις ΗΠΑ αλλά είναι ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ

και τη δημοσιογράφο Αδαμαντία Λιόλιου, από το Τελ Αβίβ, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τη στρατηγική της χώρας του απέναντι στο Ιράν.


Στη συνέντευξη, ο Μένσερ υπογράμμισε ότι το Ισραήλ αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την προστασία του εδάφους και των πολιτών του, χωρίς να υποβαθμίζει τη σημασία της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν συνιστά σοβαρή απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια. Καθώς το Ιράν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταστεί πυρηνική δύναμη, το Ισραήλ έχει ήδη λάβει αποφάσεις για τον τρόπο και το χρόνο της απάντησής του.

 Οι αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης

Ο Ντέιβιντ Μένσερ τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του Ιράν και είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το καθεστώς της Τεχεράνης από το να συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των Ιρανών πολιτών, σε ποσοστό 70%-80%, διαφωνεί με το καθεστώς της χώρας και αναζητά ένα καλύτερο μέλλον. Στόχος του Ισραήλ είναι να περιορίσει την απειλή των πυρηνικών και να ενισχύσει την προοπτική για ένα πιο ειρηνικό και ασφαλές μέλλον, τόσο για την περιοχή όσο και για τους πολίτες του Ιράν.

Η θέση των ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες που θέλουν το Ισραήλ να επικεντρώνεται σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές του Ιράν, αλλά όχι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Μένσερ διευκρίνισε ότι το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των αμερικανών εταίρων του. Παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι η ευθύνη για την άμυνα του Ισραήλ ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη χώρα. Καμία άλλη χώρα, όπως είπε, δεν θα ανεχόταν μια τόσο ανοιχτή απειλή, όπως αυτή που εκφράζει το Ιράν, το οποίο έχει δηλώσει δημοσίως ότι επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ. Το Ισραήλ, τόνισε, θα υπερασπιστεί τον εαυτό του με κάθε διαθέσιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και μεθόδων που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ

Όσον αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής στήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση ισραηλινών αντιποίνων κατά του Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικές, το Ισραήλ δεν ζητά από κανένα άλλο κράτος να συμμετάσχει ενεργά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι πλήρως ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα τους, όπως το έχουν αποδείξει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου