Ταυτόχρονα, σε μια παράλληλη διπλωματική αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε τον ΟΗΕ να απομακρύνει άμεσα τις ειρηνευτικές δυνάμεις του (UNIFIL) από τον νότιο Λίβανο. Σε τηλεοπτική δήλωσή του, απευθύνθηκε ευθέως στον Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την απομάκρυνση των δυνάμεων από τις περιοχές που ελέγχει η Χεζμπολάχ και από τις ζώνες μάχης, με στόχο την προστασία των κυανόκρανων από περαιτέρω επιθέσεις.
Μιλώντας στα αγγλικά, ο Νετανιάχου τόνισε: «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, απομακρύνετε τις δυνάμεις της UNIFIL από τη ζώνη κινδύνου. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, άμεσα»
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο έντονης πίεσης, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL αρνήθηκαν να αποσυρθούν από τις παραμεθόριες περιοχές στον νότιο Λίβανο, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις που έχουν δεχθεί. Πέντε μέλη των δυνάμεων του ΟΗΕ έχουν τραυματιστεί σε πρόσφατες συγκρούσεις, ενώ η UNIFIL ανακοίνωσε ότι η παραμονή της στην περιοχή είναι μέρος της προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε την Πέμπτη, όταν η UNIFIL κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβόλησαν εναντίον θέσεών της, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.
Κυανόκρακροι ανακοίνωσαν σήμερα ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης «εισήλθαν βιαίως» σήμερα σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα, όπου Ισραήλ και Χεζμπολάχ βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο.
«Περίπου στις 4:30 π.μ., την ώρα που οι ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε καταφύγια, δύο άρματα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν την κεντρική πύλη και εισήλθαν στη βάση βιαίως», παραμένοντας εκεί «γύρω στα 45 λεπτά», τόνισε η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL).
Δύο ώρες αργότερα, πρόσθεσε, «πυρά δημιούργησαν καπνό» που προκάλεσαν «ερεθισμούς δέρματος και γαστρεντερικές διαταραχές σε 15 κυανόκρανους που λαμβάνουν φροντίδα».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, αντέδρασε έντονα στις σημερινές δηλώσεις Νετανιάχου, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των κυανόκρανων και χαρακτηρίζοντας την απαίτηση απομάκρυνσης της UNIFIL ως μια νέα απόπειρα του Ισραήλ να αγνοήσει τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.
Η ιταλική κυβέρνηση επίσης πήρε θέση στις εξελίξεις, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να εκφράζει στον Νετανιάχου την άποψη ότι οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων της UNIFIL είναι «απαράδεκτες». Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, η Μελόνι τόνισε την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή της Απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αφορά τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Λίβανο, και υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών.
Η Ιταλία, ως μία από τις χώρες με ισχυρή παρουσία στις δυνάμεις της UNIFIL, συμμετέχει ενεργά στην ειρηνευτική αποστολή, γεγονός που ενισχύει τη θέση της στο διπλωματικό σκηνικό.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, τη λύπη του για «οποιοδήποτε τραυματισμό του προσωπικού της UNIFIL» στον Λίβανο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of Israel, Al Jazeera
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου