Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 03, 2024

Πόσο μπορεί να κρατήσει ένας άνθρωπος την αναπνοή του υποβρυχίως

Πόσο αντέχει ένας μέσος άνθρωπος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πόσο ο κάτοχος του Guinness World Record.

Βίντεο που αναρτήθηκε από το handle @PicturesFoIder στο Χ (Twitter) έδειχνε έναν άνθρωπο να βουτάει σε μια πισίνα και χωρίς προθέρμανση, να κρατά την αναπνοή του για 5 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.


Προφανώς και υπάρχει το ντοκουμέντο, το οποίο και θα δείτε. Πριν το click στο play, να ενημερώσουμε πως ο εν λόγω είναι κολυμβητής και ότι η σύσπαση που κάνει στο 1 λεπτό και 17 δευτερόλεπτα, είναι σύμφωνα με την Apnetica Freediving (εταιρεία εκπαίδευσης ελεύθερης κατάδυσης) «ακούσια μυική σύσπαση που σχετίζεται με την αναπνοή, ειδικά του διαφράγματος.


Τέτοιου είδους συσπάσεις εμφανίζονται ως αντίδραση του σώματος στο αυξανόμενο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, όπως κρατάμε την αναπνοή μας. Τις αισθανόμαστε ως ενόχληση, κάψιμο ή ακόμα και δυσάρεστη πίεση στην περιοχή του θώρακα και του λαιμού».


 



Στα σχόλια ανθρώπων που είδαν το βίντεο στο Χ ανήκαν πολλά που ανέφεραν πως ο κολυμβητής αυτός δεν είναι άνθρωπος. Όπως και ότι δεν έχει αγγίξει ποτέ στη ζωή του οτιδήποτε σχετίζεται με κάπνισμα.

Είναι όμως, αυτό το μεγαλύτερο διάστημα που μπορεί να περάσει άνθρωπος χωρίς να αναπνεύσει;

Σύμφωνα με το Science Focus του BBC ο μέσος άνθρωπος μπορεί να κρατήσει την ανάσα του από 30 έως 90 λεπτά. Μέσω προπόνησης, το διάστημα μπορεί να αυξηθεί. Όπως και αν πάρουμε αργές, ήρεμες αναπνοές πριν κρατήσουμε την ανάσα.

Οι ελεύθεροι καταδύτες είναι μια άλλη κατηγορία, όπως απέδειξε ο Κροάτης Budimir Šobat στις 27 Μαρτίου του 2021. Ήταν η ημέρα που κράτησε την αναπνοή του για το διάστημα ρεκόρ 24 λεπτά και 37.36 δευτερόλεπτα. Αυτό παραμένει το Guinness World Record που διαθέτει και βίντεο με την πλήρη version του ρεκόρ (διαρκεί 25 λεπτά).

Ακολουθεί η σύντομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου